« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-02-20 12:42:35
Temat: Czerwony ryżWitam serdecznie.
Co dodać do wody podczas gotowania ryżu aby zabarwił sięna czerwono?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-02-20 12:48:03
Temat: Re: Czerwony ryżjanaro wrote:
> Witam serdecznie.
> Co dodać do wody podczas gotowania ryżu aby zabarwił sięna czerwono?
dużo szafranu, tylko to drogo. Można dać też farbę spożywczą, tą z tych
żuczków, to będzie bardzo czerwony. Innym rozwiązaniem są pomidory, ale
nie zawsze pasują smakowo. Teoretycznie podejdzie też sok z buraków, ale
nie próbowałem.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-02-20 14:14:00
Temat: Re: Czerwony ryżWaldemar Krzok napisał(a):
> janaro wrote:
>> Witam serdecznie.
>> Co dodać do wody podczas gotowania ryżu aby zabarwił sięna czerwono?
> [...] Teoretycznie podejdzie też sok z buraków, ale
> nie próbowałem.
A może książeczkę Mao Tse Tunga (Ma Ze Donga).
Nasi lokalni czerwoni cudotwórcy raczej okazali się być bezbarwni.
;-)
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-02-20 15:11:22
Temat: Re: Czerwony ryżJerzy Nowak wrote:
> A może książeczkę Mao Tse Tunga (Ma Ze Donga).
> Nasi lokalni czerwoni cudotwórcy raczej okazali się być bezbarwni.
próbowałem, ale się nie udało. U mnie Czerwona Książeczka Mao stoi w
regale obok biblii i Śri Iśupaniśad. Tak akurat wyszło ;-) Ale
pokazywałem ww książkę ryżowi i nie zczerwieniał. Może jakiegoś pornosa
mu pokazać, ale ryż chyba bezwstydny?
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-02-20 15:24:47
Temat: Re: Czerwony ryż"janaro" <j...@o...pl> wrote in message
news:dtcdfq$191r$1@node3.news.atman.pl...
> Witam serdecznie.
> Co dodać do wody podczas gotowania ryżu aby zabarwił sięna czerwono?
Achiote (wymawia sie "acziote.") Dodac do ryzu po ugotowaniu albo dodawac
stopniowo w czasie gotowania jak ryz wchlania wode. Ryz zabarwi sie na
kolor od ciemno pomaranczowego do lekko czerwonego.
Achiote (przyprawa meksykanska) to zmielone ziarna "annatto" w postaci albo
proszku albo pasty. Mozna tez kupic gotowe mieszanki zawierajace np,
kolendre czy kmin rzymski. Popularne w kuchniach azjatyckich i
latynoskich.W Polsce annatto mozna kupic w sklepach z zywnoscia orientalna.
Po polsku roslina ta nazywa sie "arnota" po wietnamsku "hot dieu mau" a po
Thaisku "kam tai."
--
><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-02-20 20:08:54
Temat: Re: Czerwony ryżUżytkownik "Waldemar Krzok" <w...@c...de> napisał w wiadomości
news:45trvoF8ejrrU1@uni-berlin.de...
> janaro wrote:
>> Witam serdecznie.
>> Co dodać do wody podczas gotowania ryżu aby zabarwił sięna czerwono?
> dużo szafranu, tylko to drogo.
Szafran?? barwi na zółto. Może w potwornych ilosciach, ale w tedy w smaku
nie do zjedzenia.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-02-20 21:14:32
Temat: Re: Czerwony ryżDominik Jan Domin wrote:
> Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@c...de> napisał w wiadomości
> news:45trvoF8ejrrU1@uni-berlin.de...
>> janaro wrote:
>>> Witam serdecznie.
>>> Co dodać do wody podczas gotowania ryżu aby zabarwił sięna czerwono?
>> dużo szafranu, tylko to drogo.
>
> Szafran?? barwi na zółto. Może w potwornych ilosciach, ale w tedy w smaku
> nie do zjedzenia.
jest bardziej pomarańczowo niż czerwono. Ale szafran jest raczej
bezsmakowy. Nie mylić z kurkumą, sprzedawaną czasem jako szafran.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |