Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpintern
et.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Człowiek - roślino- czy mięsożerca? (Było: Kuroń (Było: Szarpanie
się z sałatą ))
Date: Tue, 27 Jun 2006 14:16:48 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 71
Message-ID: <e7r7k2$ot3$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <e7dmi5$545$1@atlantis.news.tpi.pl><e7dmso$241$3@atlantis.news.tpi.pl><e7
dnej$8ed$1@atlantis.news.tpi.pl><e7do9h$241$5@atlantis.news.tpi.pl><e7dod
7$t4s$1@news.onet.pl><e7dscs$kio$3@nemesis.news.tpi.pl><e7dsrp$8v$1@atlan
tis.news.tpi.pl><e7dtat$kio$6@nemesis.news.tpi.pl><e7e0hg$e4l$1@atlantis.
news.tpi.pl><e7e158$4gk$3@nemesis.news.tpi.pl><e7e1kd$8sg$...@n...news.
tpi.pl><d...@4...com><e7einc$j5u$1@bmj-lx1.
bmj.net.pl><l...@4...com><e7f0gu$1ba$1@bmj-
lx1.bmj.net.pl><e7f4p4$3i0$1@nemesis.news.tpi.pl><e7fuhd$4vd$...@n...ne
ws.tpi.pl> <e7g6rv$nnu$3@atlantis.news.tpi.pl>
<e7g995$5ki$1@atlantis.news.tpi.pl> <e7piqh$i16$1@nemesis.news.tpi.pl>
<e7quj8$s89$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: eln162.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1151410626 25507 83.15.147.162 (27 Jun 2006 12:17:06
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 27 Jun 2006 12:17:06 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1807
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1807
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:271832
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl> napisał w wiadomości
news:e7quj8$s89$1@news.onet.pl...
> Witam!
(ciach)
>
> Uprzedzam - to jedna z wielu teorii, ja nie jestem jej zwolennikiem,
> być może moje obserwacje to czysty przypadek.
>
>
> [Źródło - "Cook Right For Your Type" - Dr Peter J.d'Adamo and Catherine
> Whitney,
> (C) 1998 by Hoop-A-Joop, LLC]
>
> Swego czasu modne było konstruowanie menu na podstawie grupy krwi.
>
> i tak:
>
> Grupa 0:
>
> To grupa "myśliwych" - silny i wytrzymały układ odpornościowy, system
> trawienny
> przystosowany do trawienia mięsa. Najstarsza grupa krwi, charakterystyczna
> dla człowieka
> Cro-Magnon.
>
>
> Grupa A:
>
> To grupa "rolników" - (25 tys. lat p.n.e.) układ trawienny przystosował
się
> do przyswajania
> białka przede wszystkim z roślin i ryb.
>
Bleeeee mam ARh+, moja zona toze i oboje jestesmy jaknajbardziej miesozerni
(no... dorzucilbym do tego wszelakie sery... zolte glownie, Brie itp)
> Grupa B:
>
> To grupa "koczowników" - (15-10 tys. lat p.n.e to największy przyrost
> osobników).
> Pierwotnie ich pożywienie to mięso, mleko i to co znalezione po drodze -
> czyli
> cechy zarówno mięsożercy jak i roślinożercy.
>
>
> Grupa AB:
>
> To grupa "zagadkowa". Najrzadsza i najmłodsza (powstała 15-10 tys. lat
> temu).
> Nie do końca wiadomo, dlaczego się wyizolowała. Szacuje się, że dopiero
się
> rozwija. Posiada zalety i wady (cechy) grup A i B.
>
>
> Wnioski nasuwają się same. Albo inaczej - sami wyciągnijcie wnioski.
> I nie miejcie za złe tym, którzy mają inne nawyki żywieniowe.
> Bo ja widzę, że ludzie z poszczególnych grup mają preferencje żywnościowe
> w miarę zgodne z powyższym, nie lubią pożywienia innego typu lub
> wręcz im ono szkodzi. Mimo, że nic nie wiedzą lub nie wiedziały
> o tej teorii. Ale mam zbyt małą próbkę do badań :-)
>
> A może zaobserwujcie u siebie - jaką mam grupę krwi i co lubię jeść/jem?
>
>
> Pozdrawiam serdecznie - Wojtek H.
>
>
|