Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.nask.pl!
news.nask.org.pl!news.uni-stuttgart.de!news.belwue.de!newsfeed.ision.net!newsfe
ed2.easynews.net!ision!newsfeed3.dallas1.level3.net!newsfeed2.dallas1.level3.ne
t!news.level3.com!postnews.google.com!news2.google.com!npeer03.iad.highwinds-me
dia.com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media.com!nx02.iad01.newshos
ting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta,pl.rec.kuchnia
References: <ibui9e$89e$1@news.net.icm.edu.pl>
<6tw6d83ejor0.ir14bxsapvpq$.dlg@40tude.net>
<idkudr$qit$1@inews.gazeta.pl> <idlns6$7il$1@news.net.icm.edu.pl>
<idlrqv$da6$1@inews.gazeta.pl>
<u...@4...net>
<idnog6$p09$1@inews.gazeta.pl>
<13fjzf2d6e4rz$.hkdnnp8mv8a$.dlg@40tude.net>
<idoc1g$52j$1@inews.gazeta.pl> <idov4i$lgk$1@news.net.icm.edu.pl>
<jot1yy7jf91u$.1u0fdvhxktlvn$.dlg@40tude.net>
<idq122$i81$1@inews.gazeta.pl>
<4d008da6$0$20999$65785112@news.neostrada.pl> <idq309$nkc$1@news.onet.pl>
<4d00ae00$0$27035$65785112@news.neostrada.pl>
<154t755f7ovpq.1d057lgfmjhy$.dlg@40tude.net>
<4d00ed3d$0$27039$65785112@news.neostrada.pl>
<15bnmpivo27j8$.1qrtpga0fs1sr$.dlg@40tude.net>
<4d00ff2d$0$20996$65785112@news.neostrada.pl>
<l...@4...net>
<4d0138b5$0$22795$65785112@news.neostrada.pl>
<4d014280$0$20995$65785112@news.neostrada.pl>
<idsqgl$g4o$1@inews.gazeta.pl>
<4d01f151$0$20988$65785112@news.neostrada.pl>
<idssju$nir$1@inews.gazeta.pl>
Subject: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Date: Fri, 10 Dec 2010 12:10:09 +0100
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5994
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Lines: 75
Message-ID: <4d020a96$0$27047$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.6.224.60
X-Trace: 1291979415 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27047 83.6.224.60:2118
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:62016 pl.rec.kuchnia:332148
Ukryj nagłówki
"witek J" <j...@p...p.lodz.pl> wrote in message
news:idssju$nir$1@inews.gazeta.pl...
> on 2010-12-10, Panslavista supposed :
>> "witek J" <j...@p...p.lodz.pl> wrote in message
>> news:idsqgl$g4o$1@inews.gazeta.pl...
>>> Panslavista presented the following explanation :
>>>> "medea" <x...@p...fm> wrote in message
>>>> news:4d0138b5$0$22795$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>W dniu 2010-12-09 18:30, Ikselka pisze:
>>>>>> Dnia Thu, 09 Dec 2010 17:09:23 +0100, medea napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> W dniu 2010-12-09 16:06, Ikselka pisze:
>>>>>>>> Dnia Thu, 09 Dec 2010 15:52:52 +0100, medea napisał(a):
>>>>>>>>
>>>>>>>>> W dniu 2010-12-09 14:03, Ikselka pisze:
>>>>>>>>>> Dnia Thu, 09 Dec 2010 11:23:02 +0100, medea napisał(a):
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>> To wyja?nijcie wreszcie (Ty albo Witek), jakie jeszcze białko
>>>>>>>>>>> jest w tej
>>>>>>>>>>> m?ce oprócz glutenu.
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> W CHLEBIE.
>>>>>>>>>> Nie chodzi o białko W M.CE
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Chleb się robi z m?ki przecież, a te białka w tajemniczych
>>>>>>>>> okoliczno?ciach chyba nie znikaj? po drodze?
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Ewa
>>>>>>>>
>>>>>>>> Możesz zacytować, z czego wnioskujesz owo "znikanie"? Bo może
>>>>>>>> wreszcie
>>>>>>>> dojdziemy do jakich? ustaleń.
>>>>>>>
>>>>>>> W takim razie na czym polega różnica między m?k? a chlebem, bior?c
>>>>>>> pod
>>>>>>> uwagę temat tej dyskusji?
>>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> OdpowiedĄ pytaniem na pytanie jest niegrzeczna.
>>>>>
>>>>> Skoro twierdzisz, że w chlebie nie ma czego? co jest w m?ce, z której
>>>>> się go piecze, to wnioskuję, że co? się z tym czym? w tajemniczy
>>>>> sposób dzieje. Pytam - co się dzieje z tym czym??
>>>>>
>>>>> Ewa
>>>>
>>>> Denaturuje.
>>>
>>> HAHAHA
>>> Denaturacja białek - to nie znikanie, tylko utrata ich funkcji
>>> biologicznych (najczę?ciej enzymatycznych) w wyniku utraty specyficznej
>>> budowy przestrzenej (trójwymiarowej).
>>> Idziecie w zaparte i robi się coraz zabawniej ;-)
>>> Witek
>>
>> Nigdzie nie twierdziłem, że co? znika, a ty zdaje się chcesz twierdzić,
>> że białka nie ulegaj? denaturacji.
>> Nawet nie rozumiesz, co i do kogo pisałem...
>> Ja mogę ci przywalić bez zapędzania do k?ta, tylko po co?
>
> Ok, w takim razie faktycznie twoja odpowiedź jest poprawna na część
> pytania - co się z nimi dzieje (z białkami)? Choć ciągle nie ma odpowiedzi
> na ixelowską "tezę" o znikaniu białek roślinnych.
>
> A ztym przywalenie to pofolguj sobie gdzie indziej, jak ci rzadnych gróźb
> i obelżywości nie prawię.
Nie wspomagałem XL w jej twierdzeniach - czasem bronię ja przed
nawiedzonymi, którzy, gdyby mogli gryźliby ją w pięty. Nie interesuje mnie
skład mąki. Nie pisałem o dowaleniu w twoje ciało a o twoim sposobie
dyskusji - napastliwym, zmieniającym temat na sobie wygodny, po to by
zapędzić interlokutora do rogu na ringu i waleniu, póki nie padnie.
|