| « poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2010-12-04 16:58:44
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Dnia Sat, 04 Dec 2010 08:44:33 -0700, Bogus napisał(a):
> Ikselka wrote:
>
>> Ja mam relacje np wprost z pewnej piekarni. Opowiadają mi jej pracownicy,
>> jakie zabiegi się stosuje, żeby w czarodziejski sposób powiększyć wagę
>> chleba w stosunku do wagi użytej mąki.
>
>
> Mowisz nic nie mowiac. Moze chcialabys podzielic sie z nami tymi
> rewelacjami?
Nie moge, ponieważ ktoś mi tutaj ostatnio zarzucil, że nie mogę się opierać
na wieściach od moich WYIMAGINOWANYCH znajomych :->
Ale mogę sie oprzeć na własnej wiedzy oraz źródłach.
Przypiek uzyskany podczas tradycyjnego i domowego (czyli uczciwego) wypieku
chleba wynosi 20%.
W przemysle piekarskim "legalnie" dzięki soli i polepszaczom dochodzi on do
40%. "Artyści" potrafią nieco więcej - sypiąc jeszcze więcej soli.
Ostatnie unijne regulacje zabraniające stosowania soli ponad potrzebę i
recepturę wzbudziły protesty przedsiębiorstw piekarskich i zaopatrzenia
piekarń. Bo zmniejszy się ich zysk. Ale nie ma obawy - są inne srodki
powiększające tzw przypiek :->
Mały przykład:
http://www.csmpolska.pl/polepszacze-do-pieczywa/piec
zywo-pszenno-zytnie/109-suprafrisch.html
Tylko w tym jednym środku nie podoba mi się ani mąka guarowa, ani mąka
sojowa, ani kwas askorbinowy, ani enigmatycznie brzmiąca nazwa "enzym" (bo
jaki to enzym?). Ponadto nie podano, ILE czego w nim jest. O środkach
grzybobójczych nawet się nie wspomina.
Dziedzina zaopatrzenia piekarń w tzw "środki polepszające" stanowi już cały
przemysł. Który ma swoje lobby.
I nie mów mi, ze te wszystkie skłądniki dodaje się w małej ilości. Jesli
będę jadła codziennie znikomą ilość każdego z nich przez kilkadziesiat lat,
nikt nie jest w stanie zagwarantowac ich neutralności dla mojego organizmu.
Jeżeli do tego dodac inne spożywane produkty (np wędliny, koncentraty
spożywcze, dania gotowe i półprodukty), ilość szkodliwych substancji
spożywanych dziennie przestaje być godna nazwy "znikoma".
Niedawno była też nawet afera z odżywkami dla dzieci, ale nie mogę znaleźć.
Polecam artykuły:
http://urodaizdrowie.pl/czy-utopimy-sie-w-soli-nadmi
erne-spozycie-a-normy-unijne
http://www.cafebabel.pl/article/29982/ile-soli-moze-
byc-w-chlebie.html
http://www.eufic.org/article/pl/artid/Sprawa-spozyci
a-soli-w-Europie/
Aha: i na CUKIER (zwłaszcza Królewski) też trzeba uważać!
http://eradycator.salon24.pl/78434,ile-soli-w-cukrze
-niemieckiego-koncernu-biala-smierc-polskich
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2010-12-05 10:38:02
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:2fwo0ygl7pzs.1uhtygyzxxpbg$.dlg@40tude.net...
> Ja mam relacje np wprost z pewnej piekarni. Opowiadają mi jej pracownicy,
> jakie zabiegi się stosuje, żeby w czarodziejski sposób powiększyć wagę
> chleba w stosunku do wagi użytej mąki.
> Takze stosowanie tzw dodatków piekarskich, tzw polepszaczy, robi swoje.
> Tzn nam - koło pióra. Zdrowotnego.
Kilogram soli jest droższy od kilograma mąki. Mąka chyba lepiej wiąże wodę
od soli?
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2010-12-05 13:28:27
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?>Ikselka :
> Nie moge, ponieważ ktoś mi tutaj ostatnio zarzucil, że nie mogę się opierać
> na wieściach od moich WYIMAGINOWANYCH znajomych :->
>
> Ale mogę sie oprzeć na własnej wiedzy oraz źródłach.
I tu zaczynają się kłopoty - przypomne Twoje nieprecyzyjne rozumienie
pojęć i wysnuwanie własnych "wniosków" na ich podstawie w wątku o
witaminach a szybkowarze (to pamiętam, bo w tym uczestniczyłem - innych
też było sporo).
>
> http://www.csmpolska.pl/polepszacze-do-pieczywa/piec
zywo-pszenno-zytnie/109-suprafrisch.html
> Tylko w tym jednym środku nie podoba mi się ani mąka guarowa, ani mąka
> sojowa, ani kwas askorbinowy, ani enigmatycznie brzmiąca nazwa "enzym" (bo
> jaki to enzym?).
> O środkach grzybobójczych nawet się nie wspomina.
O rany - środki grzybobójcze do chleba - ta jak drożdże potem mają w
tym funkcjonować? Czy nie pomyliłaś czegoś znowu lub nie
nadinterpretujesz niezrozumiałych określeń?
Kwas askorbinowy Ci przeszkadza? A przepraszam w czym jest niedobra
witamina C jako dodatek do chleba?
Witek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2010-12-06 00:00:38
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Użytkownik Jan Werbinski napisał:
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:2fwo0ygl7pzs.1uhtygyzxxpbg$.dlg@40tude.net...
>> Ja mam relacje np wprost z pewnej piekarni. Opowiadają mi jej pracownicy,
>> jakie zabiegi się stosuje, żeby w czarodziejski sposób powiększyć wagę
>> chleba w stosunku do wagi użytej mąki.
>> Takze stosowanie tzw dodatków piekarskich, tzw polepszaczy, robi swoje.
>> Tzn nam - koło pióra. Zdrowotnego.
>
> Kilogram soli jest droższy od kilograma mąki. Mąka chyba lepiej wiąże
> wodę od soli?
Nie jest.
Nie wiąże lepiej.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2010-12-06 10:53:06
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Dnia Sun, 5 Dec 2010 11:38:02 +0100, Jan Werbinski napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:2fwo0ygl7pzs.1uhtygyzxxpbg$.dlg@40tude.net...
>> Ja mam relacje np wprost z pewnej piekarni. Opowiadają mi jej pracownicy,
>> jakie zabiegi się stosuje, żeby w czarodziejski sposób powiększyć wagę
>> chleba w stosunku do wagi użytej mąki.
>> Takze stosowanie tzw dodatków piekarskich, tzw polepszaczy, robi swoje.
>> Tzn nam - koło pióra. Zdrowotnego.
>
> Kilogram soli jest droższy od kilograma mąki. Mąka chyba lepiej wiąże wodę
> od soli?
Poczytaj o higroskopijności/higroskopii.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2010-12-06 11:01:28
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Dnia Sun, 05 Dec 2010 14:28:27 +0100, witek J napisał(a):
> O rany - środki grzybobójcze do chleba - ta jak drożdże potem mają w
> tym funkcjonować?
Srodki grzybobójcze do chleba. Właśnie tak. Tzw długoterminowy chleb
właśnie zawiera owe substancje. Drożdze w nim to dodatek czysto symboliczny
- służy jedynie pozytywnemu wynikowi w oznaczaniu białka drożdży w ew.
analizach chemicznych. Rośnięcie chleba zapewniają głownie owe substancje
"polepszające".
Jesli chcesz wierzyć, że jesz chleb wyrośnięty "na samych drożdżach" -
Twoja sprawa, mnie się nie czepiaj i jedz.
> Czy nie pomyliłaś czegoś znowu lub nie
> nadinterpretujesz niezrozumiałych określeń?
Nie.
Ale widzę, ze to Ty nie rozumiesz, o czym mówię. Niewiedza nie
usprawiedliwia kpiny.
> Kwas askorbinowy Ci przeszkadza?
Tak, bo witaminy chcę zażywać w oznaczonych i uzasadnionych ilościach, a
nie kiedy mi się je dosypuje według CZYJEGOŚ uznania. Kwas askorbinowy
sypie się obecnie do WSZYSTKIEGO.
> A przepraszam w czym jest niedobra
> witamina C jako dodatek do chleba?
Przynajmniej w tym, że mi się ją aplikuje bez mojej woli - oraz jak wyżej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2010-12-06 11:49:48
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Ikselka expressed precisely :
> Dnia Sun, 05 Dec 2010 14:28:27 +0100, witek J napisał(a):
>
>> O rany - środki grzybobójcze do chleba - ta jak drożdże potem mają w
>> tym funkcjonować?
>
> Srodki grzybobójcze do chleba. Właśnie tak. Tzw długoterminowy chleb
> właśnie zawiera owe substancje. Drożdze w nim to dodatek czysto symboliczny
> - służy jedynie pozytywnemu wynikowi w oznaczaniu białka drożdży w ew.
> analizach chemicznych. Rośnięcie chleba zapewniają głownie owe substancje
> "polepszające".
> Jesli chcesz wierzyć, że jesz chleb wyrośnięty "na samych drożdżach" -
> Twoja sprawa, mnie się nie czepiaj i jedz.
>
Klasyczny przypadek "ikselowskiej" nadinterpretacji - gdzie napisałem,
że chleb rośnie "na samych drożdżach". Jednak dodatek środków
grzybobójczych nie pozwalałby im w ogóle funkcjonować.
Ddatkowo juz kiedyś Ci zwracałem uwagę, że okreslenie białka drożdży
(poprzednio zwracałem uwagę na białka krwinek) jest tak mało konkretne,
jak mięso zwierząt (staram się utzrymac kulinarne odniesienia).
>> Czy nie pomyliłaś czegoś znowu lub nie
>> nadinterpretujesz niezrozumiałych określeń?
>
> Nie.
> Ale widzę, ze to Ty nie rozumiesz, o czym mówię. Niewiedza nie
> usprawiedliwia kpiny.
Nie kpie - dopytuje. Parafrazując - nie czepiaj się i jedź.
>> Kwas askorbinowy Ci przeszkadza?
>
> Tak, bo witaminy chcę zażywać w oznaczonych i uzasadnionych ilościach, a
> nie kiedy mi się je dosypuje według CZYJEGOŚ uznania. Kwas askorbinowy
> sypie się obecnie do WSZYSTKIEGO.
Rozumiem, że "zażywasz" witamin w określonych ilościach - czyli każdy
produkt, każdą zakupioną/wychodowana partię marchwi, buraków czy bazyli
poddajesz analizie?
Przecież każdy produkt spożywczy, tym bardziej w tzw hodowlach
naturalnych/ekologicznych ma dość zmienną ilość witamin/jonów/cukrów
Rozumiem, że nalezy wystrzegać się metali ciężkich czy pestycydów, ale
podnosić raban o dodatek wit C, której nadmia jest super szybko
wydalany z moczem? Nieprzesadzasz trochę?
>> A przepraszam w czym jest niedobra
>> witamina C jako dodatek do chleba?
>
> Przynajmniej w tym, że mi się ją aplikuje bez mojej woli - oraz jak wyżej.
Witek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2010-12-06 14:03:46
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?W dniu 2010-12-06 12:01, Ikselka pisze:
>> O rany - środki grzybobójcze do chleba - ta jak drożdże potem mają w
>> tym funkcjonować?
>
> Srodki grzybobójcze do chleba. Właśnie tak. Tzw długoterminowy chleb
> właśnie zawiera owe substancje.
Nie grzybobójcze, tylko - uściślając - pleśniobójcze. Na chlebie
tostowym nawet wymienione w składzie, więc nie takie skrytobójcze, jak
twierdzisz.
>> A przepraszam w czym jest niedobra
>> witamina C jako dodatek do chleba?
>
> Przynajmniej w tym, że mi się ją aplikuje bez mojej woli - oraz jak wyżej.
Nie stosujesz metody na życie genialnego fizyka Paulinga? ;)
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2010-12-06 19:11:23
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Sun, 05 Dec 2010 14:28:27 +0100, witek J napisał(a):
>
>> O rany - środki grzybobójcze do chleba - ta jak drożdże potem mają w
>> tym funkcjonować?
>
> Srodki grzybobójcze do chleba. Właśnie tak. Tzw długoterminowy chleb
> właśnie zawiera owe substancje. Drożdze w nim to dodatek czysto symboliczny
> - służy jedynie pozytywnemu wynikowi w oznaczaniu białka drożdży w ew.
> analizach chemicznych. Rośnięcie chleba zapewniają głownie owe substancje
> "polepszające".
> Jesli chcesz wierzyć, że jesz chleb wyrośnięty "na samych drożdżach" -
> Twoja sprawa, mnie się nie czepiaj i jedz.
A od kiedy to chleb ma wyrastać na drożdżach? Już użycie drożdży do
wypieku chleba to fajansiarstwo! Zakwas, Ikselko, zakwas!
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2010-12-06 19:12:04
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?Aicha laid this down on his screen :
> W dniu 2010-12-06 12:01, Ikselka pisze:
>
>>> O rany - środki grzybobójcze do chleba - ta jak drożdże potem mają w
>>> tym funkcjonować?
>>
>> Srodki grzybobójcze do chleba. Właśnie tak. Tzw długoterminowy chleb
>> właśnie zawiera owe substancje.
>
> Nie grzybobójcze, tylko - uściślając - pleśniobójcze. Na chlebie tostowym
> nawet wymienione w składzie, więc nie takie skrytobójcze, jak twierdzisz.
>
O a to faktycznie jest możliwe, pozostaje kwestia na ile ich działanie
jest selektywne.
Witek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |