Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.one
t.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: u...@a...net (Ula Dynowska)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czy ktos znalazl melase w Warszawie?
Date: 18 Dec 2000 11:44:23 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 39
Message-ID: <01a901c068e1$90cc1cc0$03070d0a@home.astercity.net>
References: <9184e0$9jd$1@rymunda.torun.pdi.net> <3...@m...poznan.pl>
<3...@w...net> <3...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 977136263 16719 213.180.128.22 (18 Dec 2000 10:44:23 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Dec 2000 10:44:23 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-Received: from dynek (unknown [10.13.7.3]) by mail.astercity.net (SECureMail) with
SMTP id 1376C28554 for <p...@n...pl>; Mon, 18 Dec 2000
11:45:31 +0100 (CET)
X-Received: from dynek (unknown [10.13.7.3]) by mail.astercity.net (SECureMail) with
SMTP id 1376C28554 for <p...@n...pl>; Mon, 18 Dec 2000
11:45:31 +0100 (CET)
X-Received: from dynek (unknown [10.13.7.3]) by mail.astercity.net (SECureMail) with
SMTP id 1376C28554 for <p...@n...pl>; Mon, 18 Dec 2000
11:45:31 +0100 (CET)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:39269
Ukryj nagłówki
>
> Magdalena Bassett wrote:
> >
> > A masz zdjecie? Moze zrobimy galerie!
> > MB
>
> Kilka dni temu w jakiejś gazecie mignął mi przepis wraz ze zdjęciem
> Domek był podobny do Twojego, tylko trochę różnił się w oknach
> Ale (jak zwykle) szczegółów nie pamiętam :(
>
> Koleżanki zeznają, że mogło to być "Naj" albo "Świat kobiet"
>
> sadyl
W sobote tez w koncu zrobilam domek....
Melasa w polecanym wczesniej sklepie byla, ale tylko ta drozsza (ponad 14 zl
z sloiczek), wiec jednak do mojego ciasta dodalam miod. Ciasto dobre bylo
juz na surowo...
Poniewaz domek robilam razem z synkiem posiada on znacznie wiecej okien nia
ilosc przewidziana w projekcie, rowniez w dachu ;), drzwi nie z tej strony z
ktorej mial miec oraz ozdobiony jest dosyc indywidualnie ( i moze troche za
bardzo). Ogolnie - z moich doswiadczen wyniklo, ze ciasto rosnie chyba
wiecej niz 10, 15 %, trzeba przygotowac druga - wieksza forme i kiedy ciasto
jest jeszcze gorace ladnie je przyciac na blasze, to sciany beda lepiej
dopasowane - ja docinalam na oko i niestety zostala nam jedna dziura pod
dachem. Sciany chyba lepiej ozdabiac na plasko - my mamy ozdobiony lukrem
glownie dach - a potem sklejac nastepna porcja lukru.
Ale oprocz genialnego patentu z landrynkami - ciasto ma jeszcze jedna
zalete - po upieczeniu nie twardnieje jak pierniczki robione przezemnie do
tej pory - jest kruche i bardzo smaczne :)
Acha - i czesci sklejalam na lewa strone, bo landrynki dosyc mi sie
rozplaszczyly.
Pozdrawiam - Ula
--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|