Data: 2003-02-21 21:18:11
Temat: Re: Czy nalesniki ze szpinakiem sa jadalne?
Od: Shrek <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kruszynka wrote:
> Pytam, bo chce dzisiaj zrobic, a nigdy w zyciu nie jadlam jeszcze szpinaku.
> Powaznie! Chodzi mi o szpinak mrozony, ktory poddaje sie obrobce termicznej.
> Z obrobka to ja sobie rade dam, ale powiedzcie, czy to nie popelnie jakiegos
> "fopa". Czy jest ktos, kto z czystym sumieniem powie: tak, nalesniki ze
> szpinakiem to swietna rzecz! ?
>
Szpinak jest swietny! Ale sa niestety warunki:
1. Musi byc swierzy
2. Nie za stary 9robi sie lykowaty)
3. Nie moze byc "rozpaciajany"
Moze nie na temat, ale chyba ponizsze tez sie ca urzyc na farsz do
nalesnikow. Znakomite jest natiomiast jako dodatek do potraw miesnych i
jeszcze lepsze jako "stand alone".
A przy tym jakie proste:
1. Szpinak umyc
2. Ogonki obciac i wyrzucic
3. Pokroic a szerokie pasy (na duze kawalki), ew. porwac rekoma
4. Na patelnie nalac duzo DOBREJ oliwy (z oliwek oczywista!)
5. Na GORACA oliwe wrzucic duzo drobno posiekanego czosnku
6. Zaczekac chwile, zeby zlapal (bron Boze nie czekac az sie zarumieni)
7. Wrzucic szpinak
8. Mieszac tak, zeby caly sie "utytlal" oliwa
9. Kontynulowac as do momentu, kiedy bedzie widac, ze zmiekl
10.Wrzucac na talerz i szybko zjesc!!!!
Jak sie do tego ma jajka sadzone, to juz wogole jest odlot!!!
PS.
Jak ktos lubi, moze troche posolic, lub popieprzyc, ale ja to robie "bez
zbednych dodatkow"
Pozdr.,
Shrek
|