Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Czy rosol /wywar/ na miesie jest zdrowy? Re: Czy rosol /wywar/ na miesie jest zdrowy?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Czy rosol /wywar/ na miesie jest zdrowy?

Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.r
mf.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czy rosol /wywar/ na miesie jest zdrowy?
Date: 9 Jan 2001 23:28:08 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 68
Message-ID: <012601c07a8b$2fcbc4a0$4fdf4cd5@tea>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 979079288 31328 213.180.128.22 (9 Jan 2001 22:28:08 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 9 Jan 2001 22:28:08 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.1
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3) with SMTP id XAA27065 for
<p...@n...pl>; Tue, 9 Jan 2001 23:25:30 +0100
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3) with SMTP id XAA27065 for
<p...@n...pl>; Tue, 9 Jan 2001 23:25:30 +0100
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3) with SMTP id XAA27065 for
<p...@n...pl>; Tue, 9 Jan 2001 23:25:30 +0100
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:40602
Ukryj nagłówki



-----Original Message-----
From: ioc <i...@p...wp.pl>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 9 stycznia 2001 22:35
Subject: Re: Czy rosol /wywar/ na miesie jest zdrowy?


>
>> kiełbaskę ze sloika ;-)
>
>Bardzo proszę o przepis.
>Pamiętam z dzieciństwa jaka była super!!!
>
>Dzięki z góry
>Arek
Odnalazlam w archiwum grupy przepis , ktory podawalam kiedys na grupie
(leniwa jestem, nie chce mi sie klepac ;-) No to cytuje mojego starego
posta - kielbaska jest naprawde easy:
.

Kiełbasa w słoiku

1 kg łopatki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
Vegeta

Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa (na najgrubszych "oczkach"). Czosnek
utrzeć na jednolitą masę. Mięso wymieszać z czosnkiem i przyprawami.
Niestety trzeba to próbować na surowo i dostosować do indywidualnych
upodobań; moja Mama daje dużo majeranku i czasami nawet więcej czosnku, bo
bardzo lubimy. Aha - ważne - mięso na surowo powinno być trochę mało słone -
bo jak w trakcie gotowania puści soki to jego "słoność" się wzmoże. Kiedy
mięso będzie już miało jednolitą konsystencję trzeba je załadować do
czystych wymytych słoików. Najlepsze są nieduże, takie od dżemu lub te
większe od majonezu. Mięso trzeba ciasno ubić w słoiku, tak żeby nie było
tam żadnych pęcherzyków powietrza - nakładaj tylko do 3/4 wysokości. Słoiki
trzeba mocno zakręcić i ustawić w dużym garnku z zimną wodą, woda powinna
przykrywać słoiki przynajmniej do połowy wysokości (na dno garnka możesz
położyć jakąś szmatkę, Mama mówi, że to zapobiegnie pęknięciu słoików w
trakcie gotowania). Wodę i słoiki trzeba powoli podgrzewać, aż do
zagotowania, a następnie gotować przez godzinę na maleńkim ogniu (woda
powinna sobie leniwie bulgotać). następnie słoiki wyjmujesz, zostawiasz do
wystygnięcia i wkładasz do lodówki. Następnego dnia powtarzasz zabawę z
gotowaniem (też godzinę).
Jeśli lubisz troszkę tłuściejszą kiełbasę to możesz część mięsa zastąpić
boczkiem w proporcji 2/3 mięsa 1/3 boczku.
Kiełbaska jest bardzo mniamuśna - mój ulubiony sposób podania to: kromka
razowego chlebka, masełko, gruby płat kiełbaski, musztarda i kwaszony
ogóreczek. Pycha. Aha - nie musisz się obawiać żadnego zatrucia, jeśli
będziesz przestrzegał podstawowych zasad: kiełbasa w małych słoikach,
takich, żeby można było zjeść jedną porcję w 2-3 dni, przechowywanie
wyłącznie w lodówce i raczej niedługo (max. 2 m-ce), o zachowaniu czystości
w czasie przygotowywania nie muszę mówić. I jeszcze jedno, jak trochę
odczekasz, to na kiełbasie zrobi się taka świetna galaretka - bardzo
smaczna.
Życzę miłego eksperymentowania. Napisz co wyszło i jak smakowało.

Herbatka


--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
10.01 Jola L-L
10.01 Jola L-L
10.01 ioc
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?