Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!news.onet.pl!newsfeed.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!new
s.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czy sa jeszcze produkowane sokowirowki, ktore...
Date: Fri, 20 Mar 2009 08:52:06 +0100
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 39
Message-ID: <gpvi2r$4vj$1@atlantis.news.neostrada.pl>
References: <gpt5bv$g2f$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<1...@4...com>
<gpt98v$lqo$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<gpt9no$mge$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<gpt9pv$n3g$1@atlantis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: abbv115.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1237535643 5107 83.6.211.115 (20 Mar 2009
07:54:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 20 Mar 2009 07:54:03 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 090319-0, 2009-03-19), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:321246
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Jakub Jewuła" <b...@s...com.pl> napisał w wiadomości
news:gpt9pv$n3g$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> >>> Moze Centrika Ariette? Nie ma pojemnika na resztki, ale nie
> >>> zauwazylem, by soki byly wyjatkowo klarowne.
> >>
> >> Jesli dobrze znalazlem to nie - to jest rowniez sokowirowka
> >> ze stozkowym sitem:
> >> http://www.topmarket.pl/pict/ARIETE%20CENTRIKA%20171
_dodatkowy1.jpg
> >
> > Są jeszcze producenci inni w Polsce np. Mesko, ale nie wiem, czy
> > jeszcze są produkowane sokowirówki bębnowe z fitrem taśmowym.
>
> Z tego co widze na www to Mesko nie robi...
To było rozwiązanie na SILNIKI NISKOOBROTOWE, bęben mógł być większej
średnicy i wykładany był taśmą plastikową z dziurkami, z której wytrząsano
suche resztki.
Jeżeli chcesz produkowac dużo soku np. do sprzedaży (bar, restauracja)
najlepsza jest dobra profesjonalna sokowirówka np. Santos
http://www.santos.fr/50.html - lub http://www.santos.fr/28.html - możesz
dobrać odpowiednie urządzenie.
Resztę mozesz przetłoczyć przez prasę:
http://www.biowin.com.pl/?bio=1&lang=pol&str=4&grupa
=3&podgrupa=19&produkt=383&session=fd32ce6e2261811a4
9c040ffeffeb90b
Jeżeli chcesz wytłoczyć maksymalnie to przed tłoczeniem można dodać enzymów
(pochodzenia naturalnego) i tłoczyć po ich zadziałaniu. Podobnie są
naturalne środki do klarowania soków i moszczy.
Proponuję jednak ZMIANĘ filozofii korzystania z warzyw i owoców -
uzyskiwanie soków w prosty sposób, a zastosowanie miazgi do sałatek i
przetworów.
Przykład - mam kabaczki - robimy z nich smakowite placki na wzór
ziemniaczanych, ale zbiera się sporo soku - wypijane są natychmiast. Sok z
marchwi - miazga jest mieszana Z SOKIEM i MIAZGĄ marchwi i jabłek i
zjadana jako surówka, także ze śmietaną i odrobina cukru do drigich dań z
ziemniaków i mięsa. Inny przyklad - surówka z białej kapusty - sok wypijany,
a reszta z majonezem służy jako wspaniała surówka do obiadowych dań drugich.
|