Data: 2009-03-20 07:52:06
Temat: Re: Czy sa jeszcze produkowane sokowirowki, ktore...
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Jakub Jewuła" <b...@s...com.pl> napisał w wiadomości
news:gpt9pv$n3g$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> >>> Moze Centrika Ariette? Nie ma pojemnika na resztki, ale nie
> >>> zauwazylem, by soki byly wyjatkowo klarowne.
> >>
> >> Jesli dobrze znalazlem to nie - to jest rowniez sokowirowka
> >> ze stozkowym sitem:
> >> http://www.topmarket.pl/pict/ARIETE%20CENTRIKA%20171
_dodatkowy1.jpg
> >
> > Są jeszcze producenci inni w Polsce np. Mesko, ale nie wiem, czy
> > jeszcze są produkowane sokowirówki bębnowe z fitrem taśmowym.
>
> Z tego co widze na www to Mesko nie robi...
To było rozwiązanie na SILNIKI NISKOOBROTOWE, bęben mógł być większej
średnicy i wykładany był taśmą plastikową z dziurkami, z której wytrząsano
suche resztki.
Jeżeli chcesz produkowac dużo soku np. do sprzedaży (bar, restauracja)
najlepsza jest dobra profesjonalna sokowirówka np. Santos
http://www.santos.fr/50.html - lub http://www.santos.fr/28.html - możesz
dobrać odpowiednie urządzenie.
Resztę mozesz przetłoczyć przez prasę:
http://www.biowin.com.pl/?bio=1&lang=pol&str=4&grupa
=3&podgrupa=19&produkt=383&session=fd32ce6e2261811a4
9c040ffeffeb90b
Jeżeli chcesz wytłoczyć maksymalnie to przed tłoczeniem można dodać enzymów
(pochodzenia naturalnego) i tłoczyć po ich zadziałaniu. Podobnie są
naturalne środki do klarowania soków i moszczy.
Proponuję jednak ZMIANĘ filozofii korzystania z warzyw i owoców -
uzyskiwanie soków w prosty sposób, a zastosowanie miazgi do sałatek i
przetworów.
Przykład - mam kabaczki - robimy z nich smakowite placki na wzór
ziemniaczanych, ale zbiera się sporo soku - wypijane są natychmiast. Sok z
marchwi - miazga jest mieszana Z SOKIEM i MIAZGĄ marchwi i jabłek i
zjadana jako surówka, także ze śmietaną i odrobina cukru do drigich dań z
ziemniaków i mięsa. Inny przyklad - surówka z białej kapusty - sok wypijany,
a reszta z majonezem służy jako wspaniała surówka do obiadowych dań drugich.
|