Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!fargo.cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!isdnet!209.249.123.233
.MISMATCH!xfer10.netnews.com!netnews.com!newsfeed.skycache.com!Cidera!newsfeed.
avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czy sa w Polsce muszle makaronowe?
References: <3...@w...net> <3a79648e$1@news.astercity.net>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 32
Date: Thu, 01 Feb 2001 10:26:45 -0800
NNTP-Posting-Host: 207.71.218.131
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 981051951 207.71.218.131 (Thu, 01 Feb 2001 10:25:51 PST)
NNTP-Posting-Date: Thu, 01 Feb 2001 10:25:51 PST
X-Received-Date: Thu, 01 Feb 2001 10:25:51 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:42699
Ukryj nagłówki
> Sa muszle i rury ;-)
> A ser ricotta widuje regularnie w Carrefourze i w sieci sklepow
> Mini-Europa w Warszawie. Prawdopodobnie w Billi tez jest.
OK, zrobilam wczoraj i byly pyszne.
Na dwie osoby
8-12 muszli makaronowych albo 4 tuby
1 cebula
1/8 kg grzybow shiitake (pieczarki tez moga byc)
2 lyzki oliwy
1 puszka pomidorow w sosie wlasnym
1 zabek czosnku
1 jajko
100 gr sera ricotta
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki pieprzu
1 lyzeczka ziol wloskich (oregano, tymianek, szalwia, majeran)
3 lyzki startego parmezanu
plaskie, male zaroodporne naczynie z pokrywka lub folia aluminiowa
W robocie lub recznie posiekac cebule i czosnek na drobno, nastepnie
grzyby. Na patelni podsmazyc cebule na oliwie, dodac grzyby i ziola,
mieszac, az usmazone, dodac czosnek, podsmazyc jeszcze minute. Przelozyc
do miski, dodac jajko, ricotta, sol i pieprz, wymieszac dokladnie.
Ugotowac makaron az prawie miekki, zalac zimna woda. W naczyniu
zaroodpornym wylac pomidory z puszki na dno, na nich ulozyc nadziane
muszle, posypac kazda parmezanem, przykryc i piec w 180C/350F przez 45
minut. Od tego momentu mozna trzymac cieple, az na 5 minut przed
podaniem. Wtedy odkryc, wstawic pod opiekacz az ser zbrazowieje gdzie
niegdzie. Podac z salata.
Magdalena Bassett
|