Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.task.gda.pl!newsfeed.gazeta.pl!ne
ws.onet.pl!not-for-mail
From: "sp6mlz" <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czym przyprawiacie (czosnek)
Date: Thu, 22 Apr 2004 14:01:08 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 44
Sender: s...@p...onet.pl@pc5.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <c68c3c$p53$1@news.onet.pl>
References: <c65tfd$n40$1@inews.gazeta.pl> <c663ar$3kp$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pc5.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1082635180 25763 213.76.89.5 (22 Apr 2004 11:59:40 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 22 Apr 2004 11:59:40 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:199253
Ukryj nagłówki
Użytkownik Igor <i...@1...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:c663ar$3kp$...@n...onet.pl...
> Moim zdaniem podstawa to zamienić olej na oliwę z oliwek extra vergine,
poza
> tym czosnek, ale pod sam koniec bo zgorzknieje.
(...)
Przepraszam, że się wtrącam...
Tak - oliwę Extra Vergine polecam gorąco (ale niewprawni warto żeby
wybierali jej jaśniejsze gatunki, idąc w kierunku ciemniejszych w miarę
doświadczenia).
Ja wiem, że to duże uproszczenie, ale jaśniejsze są mniej aromatyczne,
a łatwo się zniechęcić.
Czosnek jako moje ulubione warzywo zostało przeze mnie poznane na wylot
(żartuję, nadal czosnek mnie fascynuje :-) ).
Igor - masz 100% racji, ja tylko się dołączę...
Czosnek można zeszklić (wiadomo - na tłuszczu w stosunkowo niskiej
temperaturze), smak zna każdy i tak doradza większość przepisów.
Ale - polecam smażenie czosnku w temperaturze trochę wyższej - nawet nie
zezłocenie,
ale "zażółcenie". Byle nie na brazowo - wtedy jest rzeczywiście gorzki.
Jak się uda - jest wyśmienity! Sprobójcie.
Ale zwłaszcza polecam pieczenie czosnku - w całych główkach, w piekarniku
i na rożnie (grillu hehe). Nie bać się przypieczonych łusek - to naturalne.
Taki czosnek smaruje się na chlebie prawie jak masło
I nieznacznie degraduje oddech (do autobusu można wsiąść, na randkę wybierać
się nie polecam :-) ).
Grzanka z białego chleba + upieczony ząbek czosnku którym nacieramy
grznakę + parę kropel oliwy Extra Vergine (dla mnie - aromatycznej)....
Ech....
No ale to nijak ma się do "tradycji środkowoeuropejskiej" :-(...
Pozdrawiam serdecznie - Wojtek H.
|