Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "sp6mlz" <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czym przyprawiacie (czosnek)
Date: Mon, 26 Apr 2004 10:57:04 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 81
Sender: s...@p...onet.pl@pj113.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <c6iis8$ret$1@news.onet.pl>
References: <c65tfd$n40$1@inews.gazeta.pl> <c663ar$3kp$1@news.onet.pl>
<c68c3c$p53$1@news.onet.pl> <c68hib$t2n$1@nemesis.news.tpi.pl>
<4...@p...onet.pl> <c6acl0$di5$1@news.onet.pl>
<2...@n...onet.pl> <c6am7l$6ir$1@news.onet.pl>
<c6i27g$35p$3@news.onet.pl> <2...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pj113.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1082969800 28125 217.99.228.113 (26 Apr 2004 08:56:40 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Apr 2004 08:56:40 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:199455
Ukryj nagłówki
Witam!
Użytkownik Wladyslaw Los <w...@o...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:2...@n...onet.pl...
> In <c6i27g$35p$3@news.onet.pl> sp6mlz wrote:
> > Witam!
> >
> >> Wladyslaw Los
> >> To co jest w danej kuchni zaskakujące, a co nie to akurat rzecz
> >> względna.
> >
> > sp6mlz:
> >>
> >> Bardzo odkrywcze.
> > (...)
> >> BTW: masz rację, wszystko jest względne.
>
> ??????
No przecież zgadzam się z Twoim twierdzeniem:
"Wszystko jest względne"
To skąd zdziwienie? Nie ma względności wg Ciebie?
Jaśniej: nie dla wszystkich zaskakujące musi być to, co zaskakujące jest
dla Ciebie. Ale zaskakiwać się swoim zaskoczeniem?
To się nazywa parafrazując: "Uczę się, więc jestem"
:-)
> >> Ale zastanówmy się - co zaskakuje w kuchni polskiej?
>
> Pytanie kogo, kiedy, gdzie.. Czy coś jest zaskakujące jest względne,
> zależne od osoby, czasu, miejsca.
Nie dziw się, że znów się z Tobą zgodzę. Tylko gdzie tu
kulinarne odczucia co do "wyjątkowości" smaków w polskiej kuchni?
Przecież sugerowałeś, że polska kuchnia jest pod tym kątem bogata,
a tylko ja jestem dyletantem (dokładniej - wiem niewiele).
>
> > A miałem nadzieję na ciekawą dyskusję z nacjonalistą kulinarnym...
>
> ??????
Nacjonalistą - "takim jesteś, jak Cię inni widzą".
Nacjonalizm kulinarny - obaj przejdziemy do historii. Ja to nazwałem,
a Ty IMHO jesteś przedstawicielem.
;-)
Krytykujesz to, że polska kuchni stroni od "zaskakujących"
zestawień smaków - co ja twierdzę.
Więc _proszę_ , podyskutujmy co takiego kuchnia polska wnosi zaskakującego,
a smacznego.
Pomijam już tę nieszczęsną zupę cebulową NA WODZIE, co stanowiło
polską lekcję dla Francuzów. Jak robić _ich_ zupkę bardziej _smacznie_.
Moim zdaniem też bardziej ekskluzywnie - ale to _moje_ zdanie (i Stasia
Leszczyńskiego).
Jeden argument osobiście Ci podałem. Co dalej proponujesz?
> > No dobra, ostatnia próba prowokacji - kuchnia polska jest dobra
> > bo polska? I tylko tyle? Takie jest Twoje przesłanie, Władysław?
>
> ??????
Nadal _proooooszę_ o dyskusję nt.:
"Zaskakujące zestawienia smaków w kuchni polskiej".
To właśnie skrytykowałeś, więc proponuję dyskusję na ten temat.
Albo chociaż stwierdź, że swoją wiedzę masz zamiar zabrać ze Swoim
istnieniem...
A my zostaniemy z zaskakującym zestawieniem "grochu z kapustą".
Bo w literaturze przedmiotu zaskakujących zestawień nie spotkałem.
Pozdrawiam serdecznie - Wojtek H.
|