Data: 2000-01-16 22:43:11
Temat: Re: DEREŃIÓWKA
Od: Rafal Wylocinski <w...@k...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam!
Podawałem jakis czas temu wiele przepisów.
Podaję raz jeszcze.
Nie sprawdzałem tego przepisu, ale inne z tej książki wychodzą bardzo
dobrze.
Dereniówka. Niewielki gąsiorek lub spora butelkę napełnić dojrzałymi
owocami derenia i zalać spirytusem 70° tak, by były przykryte. Naczynie
szczelnie zakorkować i trzymać miesiąc na słońcu lub w ciepłym miejscu.
Spirytus zlać i przechować. Przyrządzić syrop z 2 szklanek przegotowanej
wody na 1 kg cukru. Zalać nim dereń, który pozostał w gąsiorku,
zakorkować i trzymać przez miesiąc w cieple. Po miesiącu odcedzić słodki
płyn i połączyć ze spirytusem. Nie gotować, gdyż pozbawi to nalewkę
aromatu.
Na zdrowie:)))
--
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
| |
| Pozdrawiam. UIN: 52142676 |
| R. e-mail: w...@k...net.pl |
| |
|_ _ _ _ _O b y d o w i o s n y! _ _ _ _ _|
|