Data: 2004-11-24 21:37:34
Temat: Re: DIP do pieczonych ziemniakow.
Od: "Dorunia" <d...@e...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Mam zamiar przygotowac pieczone ziemniaki i zestaw sosow do nich (i
> smarowidel)
SEROWO-WARZYWNY
40-50 dag miękkiego twarożku
4 łyżki śmietanki kremowej
4 łyżki utartej drobno surowej marchwi
średnia drobno posiekana cebula
4 łyżki posiekanej zielonej papryki
6 rzodkiewek pokrojonych w bardzo cienkie krążki
....................................................
........................
SEROWO-CURRY
40-50 dag miękkiego twarożku
6 łyżek majonezu
4 łyżki śmietanki
3 łyżeczki proszku curry (rodzaj wg uznania)
łyżeczka soli
....................................................
........................
ŚMIETANKOWY
2 opakowania kwaśnej śmietany
posiekana średnia zielona papryka
4 łyżki posiekanego szczypiorku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki
sól i biały pieprz do smaku
....................................................
........................
SEROWO-CHRZANOWY
35 dag serka śmietankowego
pół opakowania śmietanki (18%)
3 łyżeczki chrzanu ze słoika (osączonego)
mała, posiekana dymka bez szczypioru
kilka kropli sosu Worcestershire do smaku (wg uznania)
....................................................
........................
POMIDOROWO-SEROWY
duży zmiażdżony ząbek czosnku
2 bardzo dojrzałe, obrane, posiekane i rozgniecione widelcem pomidory
20-25 dag serka śmietankowego
łyżeczka sosu Worcestershire
łyżeczka utartej cebuli
pół łyżeczki soli
....................................................
........................
MAJONEZOWY
mały słoik majonezu (200-250 ml pojemności)
100 ml keczupu lub sosu chili (wg uznania)
sok z jednej cytryny
łyżeczka utartej cebuli
....................................................
........................
SEROWY "CARLTON"
20-25 dag drobno utartego sera cheddar
10-15 dag rozdrobnionego widelcem sera roquefort
20-25 dag serka śmietankowego
pół pęczka drobno posiekanego szczypiorku
śmietanka kremowa (w ilości potrzebnej do uzyskania właściwej konsystencji)
słodka sproszkowana papryka do smaku
....................................................
........................
PIKANTNY
1 duży gęsty jogurt naturalny
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki zielonego pieprzu z zalewy
1 łyżka pasty paprykowej Ajwar
1 łyżka posiekanej natki
4-5 zmiażdżonych ząbków czosnku
sól, pieprz
....................................................
........................
PLEŚNIOWY ;-)
15-20 dag serka śmietankowego
pół opakowania śmietanki (18%)
20-25 dag sera roquefort (lub podobnego), roztartego widelcem
średnia, drobno posiekana cebula
2 łyżeczki soku z cytryny
1/2-3/4 łyżeczki soli (zależnie od stopnia dojrzałości sera pleśniowego)
....................................................
........................
|