Data: 2003-11-01 22:46:41
Temat: Re: [DO] Praca mgrska
Od: "slawek" <slawekopty(usun)@gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Rukasu" <r...@a...net> napisał w wiadomości
news:bo14sg$2olm$1@foka1.acn.pl...
> Błąd: w cukrach również znajduje się wodór połączony bezpośrednio z
węglem
> (to mniej więcej połowa), a więc nawet zakładając że jest tak jak
piszesz,
> to czynnikiem energetycznym w cukrze NIE JEST TYLKO węgiel!
>
porównaj sobie : cukier i tłuszcz dla uproszczenia powiedzmy że w jednym i
drugim jest dokładnie tyle samo atomów węgla i wodoru różnią się tylko
ilością atomów tlenu , po spaleniu otrzymujesz dokładnie te same odpady
CO2 i H2O z tą różnicą że z tłuszczu dwa razy więcej energii , oznacza to
że wodór w cukrze nie oddał energii przy spalaniu bo był jakgdyby
"spalony" wcześniej , energia została pozyskana z węgla a wodór "wrócił"
wiązaniami do tlenu który już w tej cząsteczce był , spalanie tłuszczu
spowodowało uzysk energii z węgla i wodoru , wegiel spalił się do CO2 a
wodór H2O oddając energie !!!! dlatego aby uzyskać potrzebną ci energie
organizm spali objętościowo mniej tłuszczu od cukru , a sam wiesz że mniej
paliwa oznacza mniej odpadów szkodliwych czyli CO2 który organizm musi
wydalać i przeznaczyć na to częśc energii , mniej paliwa oznacza też
mniejszy wysiłek w przyswojeniu go i dostarczeniu wszystkim komórkom
> > różnica w kaloryczności między cukrem a tłuszczem !!! nie daje ci do
> > myślenia ??
>
> Hm... Nie za bardzo rozumiem co niby ma mi dawać do myślenia.
Niewątpliwie
> różnica ta wynika właśnie z tego, że tlen jest już w cukier "wbudowany"
i
> nie można skorzystać na jego "redukcji".
no właśnie czyli jedząc węglowodany jako główny substrat energetyczny
wprowadzasz oprócz związków energetycznych już na samym początku śmieci z
których nie można pozyskać energii a trzeba to wydalić
>
> Ale czy Tobie nie daje do myślenia, że mimo to, przy przeliczeniu na
> jednostkę energii zarówno cukry jak i tłuszcze wytwarzają mniej więcej
taką
> samą ilość CO2? ;-)
>
> Węgiel zarówno w tłuszczach jak i cukrach jest czynnikiem dostarczającym
> najwięcej energii (a więc musi być porównywalna ilość węgli aby uzyskać
> porównywalną ilość energii).
w tłuszczach jest przecież mniej tlenu więc dużo atomów wodoru jest
jeszcze nie spalone , stąd różnica energetyczna , zwróć uwagę że kiedyś
wykorzystywano lampki oliwne a nie cukrowe ;)) , tłuszcz łatwiej się spala
po prostu
Więc jeśli już nawet nazwać to "energią
> brudną", to mniej więcej tyle samo tej "brudnej energii" wytworzą i
tłuszcze
> i cukry!
>
> O to właśnie chodzi mnie. ;-D
>
jak już tłumaczyłem diabeł tkwi w szczególach , organizm nie będzie spalał
takiej samej ilości węglowodanów co tłuszczy , więc tej "brudnej " energii
po prostu będzie mniej :))) gdy spalisz mniejszą ilość tłuszczu
Slawek
|