Data: 2003-11-01 22:43:30
Temat: Re: [DO] Praca mgrska
Od: "Sowa" <m...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "slawek" <slawekopty(usun)@gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:bo0rel$8kg$1@inews.gazeta.pl...
> No wszystko pięknie tylko zapomniałaś podać jakie sa stężenia dioksyn w
> naturalnych pokarmach ;)))
Nigdzie nie znalazłam stężeń.
A o co chodzi z tymi pokarmami naturalnymi? To niby mięso nie jest
naturalne?
, a i może podasz coś o akryloamidach
> powstających przy podgrzewaniu weglowodanów ;))))
Pierwsze słyszę niestety, a w sieci znalazłam tylko jeden zeskanowany
artykulik.
Potwierdza to co wiadomo od dawna - nie jeść potraw smażonych, w gotowanych
i sórowych akrylamidów nie ma.
powstają w temp. powyżej 100 st C
A obok niego artykulik informujący że w UE ma wejść zakaz spożywania ryb
bałtyckich, bo ich każenie dioksynami jest koszmarnie wysokie. Najgorzej
skażony jest łosoś, ok 10 krotnie przekracza normy. (tłusta rybka!)
W Polsce zakaz nie wchodzi, mozna się rybami z dioksynamii opychać "na
zdrowie". :-(
Sowa
|