Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newshu
b.sdsu.edu!news.astraweb.com!border1.newsrouter.astraweb.com!sn-xt-sjc-04!sn-xt
-sjc-09!sn-xt-sjc-07!sn-post-sjc-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-ma
il
From: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dania do zamrażania
Date: Wed, 20 Jun 2007 12:17:16 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
References: <f5ba9j$mdc$1@news.onet.pl>
In-Reply-To: <f5ba9j$mdc$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 41
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:298010
Ukryj nagłówki
Agnieszka wrote:
> Znacie jakieś inne ciekawe przepisy??
Wieprzowina na slodko-kwasno
2 kg wieprzowiny
1/2 szklanki maki
2-3 lyzki oliwy
1 duza cebula
1 szklanka wody
Mieso pokroic w kostke mniej wiecej 2x2x2 cm odrzucajac tluszcz i wlokna
Umiescic mieso w worku plastykowym, dodac make i potrzasac, az bedzie
rowno pokryte maka. Usmazyc na patelni na oliwie, az przybrazowione.
Przelozyc do naczynia do zapiekania. Pokroic cebule w plastry, dodac
lyzke oliwy do patelni i smazyc, az jasno zlota, dodac do miesa. Zalac
patelnie woda, zeskrobac i dodac do sosu ponizej.
Rozgrzac piec do 180C.
W malym garnku polaczyc:
sos z patelni
sok i ananasy z jednej puszki (okolo 0.5 l)
250 ml ketchupu
125 ml brazowego cukru
4 lyzki octu (lub do smaku)
2 lyzki sosu sojowego
1 lyzka skruszonego pieprzu
1 lyzeczka soli
Doprowadzic sos do wrzenia, sprobowac, czy nie za kwasny, dodac
odpowiednio cukru lub octu, zalac sosem mieso, przykryc i wstawic do
pieca na poltorej godziny.
Doskonale sie przechowuje zamrozone w malych porcjach. W zeszle Swieta
moi dorosli synowie dostali jako jeden z prezentow "pelen zamrazalnik
pysznosci", i obok pierogow, bigosu, skrzydelek, itp. rowniez to danie w
malych pojemnikach.
Magdalena Bassett
|