Data: 2007-06-20 19:17:16
Temat: Re: Dania do zamrażania
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Agnieszka wrote:
> Znacie jakieś inne ciekawe przepisy??
Wieprzowina na slodko-kwasno
2 kg wieprzowiny
1/2 szklanki maki
2-3 lyzki oliwy
1 duza cebula
1 szklanka wody
Mieso pokroic w kostke mniej wiecej 2x2x2 cm odrzucajac tluszcz i wlokna
Umiescic mieso w worku plastykowym, dodac make i potrzasac, az bedzie
rowno pokryte maka. Usmazyc na patelni na oliwie, az przybrazowione.
Przelozyc do naczynia do zapiekania. Pokroic cebule w plastry, dodac
lyzke oliwy do patelni i smazyc, az jasno zlota, dodac do miesa. Zalac
patelnie woda, zeskrobac i dodac do sosu ponizej.
Rozgrzac piec do 180C.
W malym garnku polaczyc:
sos z patelni
sok i ananasy z jednej puszki (okolo 0.5 l)
250 ml ketchupu
125 ml brazowego cukru
4 lyzki octu (lub do smaku)
2 lyzki sosu sojowego
1 lyzka skruszonego pieprzu
1 lyzeczka soli
Doprowadzic sos do wrzenia, sprobowac, czy nie za kwasny, dodac
odpowiednio cukru lub octu, zalac sosem mieso, przykryc i wstawic do
pieca na poltorej godziny.
Doskonale sie przechowuje zamrozone w malych porcjach. W zeszle Swieta
moi dorosli synowie dostali jako jeden z prezentow "pelen zamrazalnik
pysznosci", i obok pierogow, bigosu, skrzydelek, itp. rowniez to danie w
malych pojemnikach.
Magdalena Bassett
|