« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-06-20 13:35:22
Temat: Dania do zamrażaniaWitam Szanownych Grupowiczów,
wróciłam niedawno z wakacyjnych podróży, a że zostało mi jeszcze kilka dni
urlopu, to postanowilam je "twórczo" wykorzystać i zapełnić zamrażalnik
jakimiś fajnymi potrawami dla TŻ, na czas kiedy jestem w pracy na
popołudniowe zmiany.
Generalnie chodzi mi o potrawy jednogarnkowe, niekoniecznie mięsa - bo
schabowe, czy udka, to można zawsze rano przygotować.
Póki co to raczej bez szaleństw - zrobilam fasolkę po bretońsku i dwa
rodzaje bigosu - tradycyjny i z młodej kapusty.
Znacie jakieś inne ciekawe przepisy??
Pozdrawiam serdecznie:
agas
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-06-20 18:00:08
Temat: Re: Dania do zamrażaniaMcDreamy or McSteamy? *Agnieszka*. Seriously?. Seriously.
> Znacie jakieś inne ciekawe przepisy??
Wołowina po burgundzku, do wygooglania w archiwum.
Chilli con carne.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
It's life's illusions I recall. I really don't know life at all.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-06-20 19:17:16
Temat: Re: Dania do zamrażaniaAgnieszka wrote:
> Znacie jakieś inne ciekawe przepisy??
Wieprzowina na slodko-kwasno
2 kg wieprzowiny
1/2 szklanki maki
2-3 lyzki oliwy
1 duza cebula
1 szklanka wody
Mieso pokroic w kostke mniej wiecej 2x2x2 cm odrzucajac tluszcz i wlokna
Umiescic mieso w worku plastykowym, dodac make i potrzasac, az bedzie
rowno pokryte maka. Usmazyc na patelni na oliwie, az przybrazowione.
Przelozyc do naczynia do zapiekania. Pokroic cebule w plastry, dodac
lyzke oliwy do patelni i smazyc, az jasno zlota, dodac do miesa. Zalac
patelnie woda, zeskrobac i dodac do sosu ponizej.
Rozgrzac piec do 180C.
W malym garnku polaczyc:
sos z patelni
sok i ananasy z jednej puszki (okolo 0.5 l)
250 ml ketchupu
125 ml brazowego cukru
4 lyzki octu (lub do smaku)
2 lyzki sosu sojowego
1 lyzka skruszonego pieprzu
1 lyzeczka soli
Doprowadzic sos do wrzenia, sprobowac, czy nie za kwasny, dodac
odpowiednio cukru lub octu, zalac sosem mieso, przykryc i wstawic do
pieca na poltorej godziny.
Doskonale sie przechowuje zamrozone w malych porcjach. W zeszle Swieta
moi dorosli synowie dostali jako jeden z prezentow "pelen zamrazalnik
pysznosci", i obok pierogow, bigosu, skrzydelek, itp. rowniez to danie w
malych pojemnikach.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-06-20 19:28:40
Temat: Re: Dania do zamrażania
"Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
news:137iva143k7ps87@corp.supernews.com...
Ja bym nie obtaczał tych kawałków mięsa w mące, tylko obsmażył mięso na
gorącym oleju i dopiero pod koniec smażenia oprószył mąką lekko ją
zasmażając i dopiero rozprowadził sosem/zalewą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-06-20 20:12:55
Temat: Re: Dania do zamrażania
> Chilli con carne.
>
nad tym się własnie zastanawiałam, bo nigdy nie mroziłam ryżu i obawiam sie,
ze po rozmrożeniu będzie z nigo papka...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-06-20 20:13:46
Temat: Re: Dania do zamrażaniaMcDreamy or McSteamy? *Agnieszka*. Seriously?. Seriously.
>> Chilli con carne.
>>
> nad tym się własnie zastanawiałam, bo nigdy nie mroziłam ryżu i obawiam sie,
> ze po rozmrożeniu będzie z nigo papka...
Mrozisz sos. Ryz mąz sobie moze ugotowac sam na biezaco :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
It's life's illusions I recall. I really don't know life at all.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |