« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-01 09:49:33
Temat: De Volaille - pytanie o technike;Witam ponownie,
Wyobrazcie sobie ze wcale nie chce przepisu na dewolaja. Chce cos innego :)
Nie wiem jak bardzo rozpowszechniona po Polsce jest garmazeria "U
Jedrusia" ale w Krakowie maja stoisko w kazdym sklepie
wielkopowierzchniowym. W tych swoich kramikach sprzedaja dewolaje...
I tu pojawia sie moj problem. Jak oni je zwijaja???
Moj dewolaj jest poprzetykany tysiacem wykalaczek i wszystko wychodzi mu
bokiem :( A ich miesko nie ma ani jednej wtyczki, w dodatku jest
idealnie skrecone po obu stronach, tworzac jakby dwustronna szyszke...
Z czyms takim spotkalam sie jeszcze w kilku restauracjach ale nawet po
rozebraniu restauracyjnego dewolaja na czesci pierwsze nie moglam go
zlozyc w ten konkretny sposob..
Jesli ktos wie jak zrobic taka sliczna roladke, niech powie, prosze :)
MarchEf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-01 13:15:32
Temat: Re: De Volaille - pytanie o technike;> Z czyms takim spotkalam sie jeszcze w kilku restauracjach ale nawet po
> rozebraniu restauracyjnego dewolaja na czesci pierwsze nie moglam go
> zlozyc w ten konkretny sposob..
> Jesli ktos wie jak zrobic taka sliczna roladke, niech powie, prosze :
Ja sie nigdy nie zastanawialem jak, bo tez mi tak wychodzi :)
Moze smarowac od wewnatrz czyms jak sie rozpada albo co...
Hadzio
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-01 13:22:07
Temat: Re: De Volaille - pytanie o technike;Pawel Hadam wrote:
>> Z czyms takim spotkalam sie jeszcze w kilku restauracjach ale nawet
>> po rozebraniu restauracyjnego dewolaja na czesci pierwsze nie moglam
>> go zlozyc w ten konkretny sposob..
>> Jesli ktos wie jak zrobic taka sliczna roladke, niech powie, prosze :
>
> Ja sie nigdy nie zastanawialem jak, bo tez mi tak wychodzi :)
> Moze smarowac od wewnatrz czyms jak sie rozpada albo co...
>
> Hadzio
===
Nie czymś, tylko jajkiem.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-01 14:48:36
Temat: Re: De Volaille - pytanie o technike;wszystkie dewolaje jakie mi sie zdarzylo jesc okazywaly sie (po bardzo
bliskim przyjrzeniu i probie rozdziabania go do pozycji pierwotnej) mięskiem
zmielonym i sklepionym bez dodatkow /cebulki, bułki itp/ w przepiekny
ksztalt wrzecionka....
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-01 18:55:44
Temat: Re: De Volaille - pytanie o technike;Witaj,
a ja ci powiem jak.
Piers z kurczaka z jednej strony pokryta jest tak jakby blona. Jak ja
rozbijasz to najpierw ulóz strona z blonka na desce , a potem odwrotnie
blonka do góry. I kiedy ja juz bedziesz tak rozbijac z drugiej strony czyli
blonka do góry, wlóz kawalek zmrozonego masla do srodka i podwazajac nozem
piers od deski zwijaj. To miesko które odchodzi od deski jest kleiste i sie
prawie samo sklei wygladem przypominajac szyszke. Obtocz w bulce i jajku i
bulce i wrzucaj na olej, a potem jedz ze smakiem.
Zycze udanego dania.
D.
"MarchEf" <b...@y...pl> wrote in message
news:41359B2D.1010605@yahoo.pl...
> Witam ponownie,
>
> Wyobrazcie sobie ze wcale nie chce przepisu na dewolaja. Chce cos innego
:)
> Nie wiem jak bardzo rozpowszechniona po Polsce jest garmazeria "U
> Jedrusia" ale w Krakowie maja stoisko w kazdym sklepie
> wielkopowierzchniowym. W tych swoich kramikach sprzedaja dewolaje...
> I tu pojawia sie moj problem. Jak oni je zwijaja???
> Moj dewolaj jest poprzetykany tysiacem wykalaczek i wszystko wychodzi mu
> bokiem :( A ich miesko nie ma ani jednej wtyczki, w dodatku jest
> idealnie skrecone po obu stronach, tworzac jakby dwustronna szyszke...
> Z czyms takim spotkalam sie jeszcze w kilku restauracjach ale nawet po
> rozebraniu restauracyjnego dewolaja na czesci pierwsze nie moglam go
> zlozyc w ten konkretny sposob..
> Jesli ktos wie jak zrobic taka sliczna roladke, niech powie, prosze :)
>
> MarchEf
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-01 19:48:07
Temat: Re: De Volaille - pytanie o technike;Ciach.
Sand, jestes genialna/y. Dziekuje :)
MarchEf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-01 23:38:19
Temat: Re: De Volaille - pytanie o technike;On Wed, 1 Sep 2004 20:55:44 +0200, "Sand" <d...@w...pl> wrote:
>Witaj,
>a ja ci powiem jak.
>Piers z kurczaka z jednej strony pokryta jest tak jakby blona. Jak ja
>rozbijasz to najpierw ulóz strona z blonka na desce , a potem odwrotnie
>blonka do góry. I kiedy ja juz bedziesz tak rozbijac z drugiej strony czyli
>blonka do góry, wlóz kawalek zmrozonego masla do srodka i podwazajac nozem
>piers od deski zwijaj. To miesko które odchodzi od deski jest kleiste i sie
>prawie samo sklei wygladem przypominajac szyszke. Obtocz w bulce i jajku i
>bulce i wrzucaj na olej, a potem jedz ze smakiem.
>Zycze udanego dania.
Wazne zeby maslo bylo dobrze zmrozone, mieso rowniez mozliwie zimne
zas tluszcz gleboki i mocno nagrzany - wowczas zanim srodek sie
zagrzeje i maslo stopi to panierka zdazy sie zaskorupic i maselko nie
bedzie moglo wyplynac...
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-06 07:31:12
Temat: Re: De Volaille - pytanie o technike;In article <ch55v4$44$1@news.onet.pl>, "Sand" <d...@w...pl> wrote:
> Witaj,
> a ja ci powiem jak.
> Piers z kurczaka z jednej strony pokryta jest tak jakby blona. Jak ja
> rozbijasz to najpierw ulóz strona z blonka na desce , a potem odwrotnie
> blonka do góry. I kiedy ja juz bedziesz tak rozbijac z drugiej strony czyli
> blonka do góry, wlóz kawalek zmrozonego masla do srodka i podwazajac nozem
> piers od deski zwijaj. To miesko które odchodzi od deski jest kleiste i sie
> prawie samo sklei wygladem przypominajac szyszke. Obtocz w bulce i jajku i
> bulce i wrzucaj na olej, a potem jedz ze smakiem.
> Zycze udanego dania.
> D.
To dobra rada. Dodam tylko, że de volaja w sposób klasyczny robi się z
piersi z pozostawioną kością skrzydełka, którą po zbiciu składa się na
pół, tak by kostka "trzymała" jeden koniec, i zwija same brzegi.
Następnie obsmaża na maśle i dopieka w piekarniku.
Swoją drogą dziwi mnie nieco smażenie na oleju kotleta masłem w środku.
Rozumię, że smażenie w głębokim tłuszczu jest prostsze, ale może jednak
użyć tu np. sklarowanego masła?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-06 16:36:29
Temat: Re: De Volaille - pytanie o technike;
Wladyslaw Los wrote:
> Rozumię, [...]
>
> Władysław
Wladyslawie, czy to naprawde Ty, czy ktos sie pod Ciebie podszywa?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-06 18:00:36
Temat: Re: De Volaille - pytanie o technike;In article <4...@o...com>,
Magdalena Bassett <m...@o...com> wrote:
> Wladyslaw Los wrote:
>
> > Rozumię, [...]
> >
> > Władysław
>
> Wladyslawie, czy to naprawde Ty, czy ktos sie pod Ciebie podszywa?
> MB
To niestety ja po urlopie. ;-)
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |