Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia De Volaille - pytanie o technike;

Grupy

Szukaj w grupach

 

De Volaille - pytanie o technike;

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-09-01 09:49:33

Temat: De Volaille - pytanie o technike;
Od: MarchEf <b...@y...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam ponownie,

Wyobrazcie sobie ze wcale nie chce przepisu na dewolaja. Chce cos innego :)
Nie wiem jak bardzo rozpowszechniona po Polsce jest garmazeria "U
Jedrusia" ale w Krakowie maja stoisko w kazdym sklepie
wielkopowierzchniowym. W tych swoich kramikach sprzedaja dewolaje...
I tu pojawia sie moj problem. Jak oni je zwijaja???
Moj dewolaj jest poprzetykany tysiacem wykalaczek i wszystko wychodzi mu
bokiem :( A ich miesko nie ma ani jednej wtyczki, w dodatku jest
idealnie skrecone po obu stronach, tworzac jakby dwustronna szyszke...
Z czyms takim spotkalam sie jeszcze w kilku restauracjach ale nawet po
rozebraniu restauracyjnego dewolaja na czesci pierwsze nie moglam go
zlozyc w ten konkretny sposob..
Jesli ktos wie jak zrobic taka sliczna roladke, niech powie, prosze :)

MarchEf

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-09-01 13:15:32

Temat: Re: De Volaille - pytanie o technike;
Od: Pawel Hadam <P...@i...ssppppppaaaaamereeckkk.fr> szukaj wiadomości tego autora

> Z czyms takim spotkalam sie jeszcze w kilku restauracjach ale nawet po
> rozebraniu restauracyjnego dewolaja na czesci pierwsze nie moglam go
> zlozyc w ten konkretny sposob..
> Jesli ktos wie jak zrobic taka sliczna roladke, niech powie, prosze :

Ja sie nigdy nie zastanawialem jak, bo tez mi tak wychodzi :)
Moze smarowac od wewnatrz czyms jak sie rozpada albo co...

Hadzio

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-01 13:22:07

Temat: Re: De Volaille - pytanie o technike;
Od: "waldek" <A...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Pawel Hadam wrote:
>> Z czyms takim spotkalam sie jeszcze w kilku restauracjach ale nawet
>> po rozebraniu restauracyjnego dewolaja na czesci pierwsze nie moglam
>> go zlozyc w ten konkretny sposob..
>> Jesli ktos wie jak zrobic taka sliczna roladke, niech powie, prosze :
>
> Ja sie nigdy nie zastanawialem jak, bo tez mi tak wychodzi :)
> Moze smarowac od wewnatrz czyms jak sie rozpada albo co...
>
> Hadzio
===
Nie czymś, tylko jajkiem.

waldek
===

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-01 14:48:36

Temat: Re: De Volaille - pytanie o technike;
Od: "Kasia C" <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

wszystkie dewolaje jakie mi sie zdarzylo jesc okazywaly sie (po bardzo
bliskim przyjrzeniu i probie rozdziabania go do pozycji pierwotnej) mięskiem
zmielonym i sklepionym bez dodatkow /cebulki, bułki itp/ w przepiekny
ksztalt wrzecionka....


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-01 18:55:44

Temat: Re: De Volaille - pytanie o technike;
Od: "Sand" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witaj,
a ja ci powiem jak.
Piers z kurczaka z jednej strony pokryta jest tak jakby blona. Jak ja
rozbijasz to najpierw ulóz strona z blonka na desce , a potem odwrotnie
blonka do góry. I kiedy ja juz bedziesz tak rozbijac z drugiej strony czyli
blonka do góry, wlóz kawalek zmrozonego masla do srodka i podwazajac nozem
piers od deski zwijaj. To miesko które odchodzi od deski jest kleiste i sie
prawie samo sklei wygladem przypominajac szyszke. Obtocz w bulce i jajku i
bulce i wrzucaj na olej, a potem jedz ze smakiem.
Zycze udanego dania.
D.

"MarchEf" <b...@y...pl> wrote in message
news:41359B2D.1010605@yahoo.pl...
> Witam ponownie,
>
> Wyobrazcie sobie ze wcale nie chce przepisu na dewolaja. Chce cos innego
:)
> Nie wiem jak bardzo rozpowszechniona po Polsce jest garmazeria "U
> Jedrusia" ale w Krakowie maja stoisko w kazdym sklepie
> wielkopowierzchniowym. W tych swoich kramikach sprzedaja dewolaje...
> I tu pojawia sie moj problem. Jak oni je zwijaja???
> Moj dewolaj jest poprzetykany tysiacem wykalaczek i wszystko wychodzi mu
> bokiem :( A ich miesko nie ma ani jednej wtyczki, w dodatku jest
> idealnie skrecone po obu stronach, tworzac jakby dwustronna szyszke...
> Z czyms takim spotkalam sie jeszcze w kilku restauracjach ale nawet po
> rozebraniu restauracyjnego dewolaja na czesci pierwsze nie moglam go
> zlozyc w ten konkretny sposob..
> Jesli ktos wie jak zrobic taka sliczna roladke, niech powie, prosze :)
>
> MarchEf
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-01 19:48:07

Temat: Re: De Volaille - pytanie o technike;
Od: "Ewa" <e...@z...interia.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ciach.
Sand, jestes genialna/y. Dziekuje :)

MarchEf


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-01 23:38:19

Temat: Re: De Volaille - pytanie o technike;
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 1 Sep 2004 20:55:44 +0200, "Sand" <d...@w...pl> wrote:

>Witaj,
>a ja ci powiem jak.
>Piers z kurczaka z jednej strony pokryta jest tak jakby blona. Jak ja
>rozbijasz to najpierw ulóz strona z blonka na desce , a potem odwrotnie
>blonka do góry. I kiedy ja juz bedziesz tak rozbijac z drugiej strony czyli
>blonka do góry, wlóz kawalek zmrozonego masla do srodka i podwazajac nozem
>piers od deski zwijaj. To miesko które odchodzi od deski jest kleiste i sie
>prawie samo sklei wygladem przypominajac szyszke. Obtocz w bulce i jajku i
>bulce i wrzucaj na olej, a potem jedz ze smakiem.
>Zycze udanego dania.

Wazne zeby maslo bylo dobrze zmrozone, mieso rowniez mozliwie zimne
zas tluszcz gleboki i mocno nagrzany - wowczas zanim srodek sie
zagrzeje i maslo stopi to panierka zdazy sie zaskorupic i maselko nie
bedzie moglo wyplynac...

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-06 07:31:12

Temat: Re: De Volaille - pytanie o technike;
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <ch55v4$44$1@news.onet.pl>, "Sand" <d...@w...pl> wrote:

> Witaj,
> a ja ci powiem jak.
> Piers z kurczaka z jednej strony pokryta jest tak jakby blona. Jak ja
> rozbijasz to najpierw ulóz strona z blonka na desce , a potem odwrotnie
> blonka do góry. I kiedy ja juz bedziesz tak rozbijac z drugiej strony czyli
> blonka do góry, wlóz kawalek zmrozonego masla do srodka i podwazajac nozem
> piers od deski zwijaj. To miesko które odchodzi od deski jest kleiste i sie
> prawie samo sklei wygladem przypominajac szyszke. Obtocz w bulce i jajku i
> bulce i wrzucaj na olej, a potem jedz ze smakiem.
> Zycze udanego dania.
> D.

To dobra rada. Dodam tylko, że de volaja w sposób klasyczny robi się z
piersi z pozostawioną kością skrzydełka, którą po zbiciu składa się na
pół, tak by kostka "trzymała" jeden koniec, i zwija same brzegi.
Następnie obsmaża na maśle i dopieka w piekarniku.
Swoją drogą dziwi mnie nieco smażenie na oleju kotleta masłem w środku.
Rozumię, że smażenie w głębokim tłuszczu jest prostsze, ale może jednak
użyć tu np. sklarowanego masła?

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-06 16:36:29

Temat: Re: De Volaille - pytanie o technike;
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



Wladyslaw Los wrote:

> Rozumię, [...]
>
> Władysław

Wladyslawie, czy to naprawde Ty, czy ktos sie pod Ciebie podszywa?
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-06 18:00:36

Temat: Re: De Volaille - pytanie o technike;
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <4...@o...com>,
Magdalena Bassett <m...@o...com> wrote:

> Wladyslaw Los wrote:
>
> > Rozumię, [...]
> >
> > Władysław
>
> Wladyslawie, czy to naprawde Ty, czy ktos sie pod Ciebie podszywa?
> MB

To niestety ja po urlopie. ;-)

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

white chocolate chip cookies [P]
troll na urlopie?
wino z malin
sliwki
Dla ciekawych - statystyki grupy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »