Data: 2006-07-24 20:33:22
Temat: Re: Dieta Atkinsa cz. 2
Od: "maf" <m...@n...alpha.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "andy" <c...@g...com> napisał w wiadomości
news:1153759982.704214.129130@h48g2000cwc.googlegrou
ps.com...
Witam. Tak się złożyło, że badałem profile żywieniowe na diecie
tzw. śródziemnomorskiej. I co sie okazało - prawie 70% energi (w
ujęciu kalorycznym składników pokarmowych) pochodziło z tłuszczów
(oliwa). Podobnie jest w menu tzw. lakto-ovo-jaroszy.
--------
Witam
Tak sie zlozylo, ze ja tez, i pisalem o tym na tej grupie.
Ale przypomniala mi sie pewna strona ktora kiedys przegladalem, o diecie
srodziemnomorskiej. Znalazlem ja pod haslem "tradycyjna dieta
srodziemnomorska".
Oto cytat:
" Ksiazka "Przepisy Wszystkich Narodów" (Recipes of All Nations)7 byla
opublikowana w 1935 roku, prawie dwie dekady zanim zostala ogloszona nowa
dietetyczna religia dla cierpiacych milionów. Spójrzmy na opis kuchni na
Sardynii. Naturalnie, ziarna sa czescia tamtejszej diety, spozywane jako
chleb, pasta (makaron) albo polenta, ale w bardziej interesujacy sposób.
"Jednym z najbardziej ulubionych sposobów przyrzadzania makaronu jest
gotowanie go w baranim lub wieprzowym tluszczu... z malymi kawalkami
baraniny lub wieprzowiny, krojonymi pomidorami, siekanym czosnkiem i
twarogiem, zmieszane z niewielka iloscia wody i soli i skropione jezeli to
mozliwe wywarem z dziczyzny." Gnocchi jest przyprawiane szafranem i
"podawane z sosem pomidorowym lub z sosem miesno-serowym z owczego mleka".
Mdla polenta jest ozywiana "siekana slona wieprzowina, malymi kawalkami
kielbasek i wedzonym serem." La Favata jest robiona z "slonej wieprzowiny
cietej na duze kawalki, szynki z koscia, specjalnych domowej roboty
kielbasek, garsci suszonej fasoli, dzikiego kopru i innych ziól oraz
niewielkiej ilosci wody."
Jak narazie nic niskotluszczowego. Ale byc moze Keys i jego swita mieli
racje, kiedy mówili, ze mieso jest rzadko jadane w regionie
Sródziemnomorskim. Czytajmy dalej. "Mieszkancy Sardynii sa milosnikami
miesa, lecz ich sposoby gotowania róznego rodzaju mies sa w istocie proste -
prawie prymitywne." Jak wiekszosc Wlochów, mieszkancy Sardynii preferuja
mlode zwierzeta - jagnieta, prosiaki - zwykle pieczone na roznie. "Mieso
jest w koncu zbrunatnione przez ciagle polewanie goracym tluszczem..."
Prosiaki sa "tak kruche, ze mozna jesc wszystko, nawet skóre i uszy."
A to link do stronki:
http://www.westonaprice.org/traditional_diets/meddie
t_pol.html
Pozdr
maf
|