Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: tomjas <t...@W...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dla amatorow kapusty
Date: Sun, 11 Mar 2012 10:52:27 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 33
Message-ID: <s...@k...domain>
References: <1sxo7bso96jwk.uqurzjocf0yn$.dlg@40tude.net>
<9...@m...uni-berlin.de>
<5...@4...net>
<b7rvviezc32.p1vqu6w5oozo$.dlg@40tude.net>
<jjba74$s53$19@node2.news.atman.pl>
<1ty9fqb2tgqje.1dhqw0aahvaex$.dlg@40tude.net>
<jjds84$s3o$4@node2.news.atman.pl>
<1...@4...net>
Reply-To: tomjas
NNTP-Posting-Host: 77-223-206-237.lublin.hypnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1331463147 10864 77.223.206.237 (11 Mar 2012 10:52:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 11 Mar 2012 10:52:27 +0000 (UTC)
X-User: tomasz.jasinski
User-Agent: slrn/0.9.9p1 (Linux)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:343574
Ukryj nagłówki
On Fri, 9 Mar 2012 22:48:37 +0100, Ikselka wrote:
> Dnia Fri, 09 Mar 2012 22:21:00 +0100, Paulinka napisał(a):
>
>> Ikselka pisze:
>>> Dnia Thu, 08 Mar 2012 23:01:01 +0100, Paulinka napisał(a):
>>>
>>>> KRZYZAK pisze:
>>>>> Dnia Sat, 3 Mar 2012 23:26:56 +0100, KRZYZAK napisał(a):
>>>>>
>>>>>> PS
>>>>>> Podoba misie ta grupa:) Da sie stad wycignac jakies sztuczki:)
>>>>> Ale jeszcze poprosze sposoby na wyczesany, wyrazisty, klarowny, niegubiacy
>>>>> smakow czysty barszcz czerwony.
>>>> Buraki, majeranek, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, oliwa,
>>>> jarzyny, pieprz w całości, cukier, jeśli mało kwaśny to ocet (zabawa z
>>>> cytryną i kwaskiem jest mało produktywna smakowo).
>>>> Doprawiać do bólu, bo barszcz szybko traci smak.
>>>
>>> Barszcz czysty robię na rosole (o ile barszcz nie ma byc postny - wtedy
>>> oliwa), doprawiam koncentratem buraczkowym "Krakus" - daje kwasność i
>>> słodycz.
>>
>> Krakusa poznałam na zeszłorocznej Wigilii u teściowej. Byłam zaskoczona,
>> że gotowy produkt jest całkiem smaczny.
>
> Ja też, kiedy pierwszy raz go kupiłam. Do tamtej pory robiłam oczywiście
> sok z buraków i to ze swoich - do picia dla dzieci i do barszczu,
> zakwaszajac kwaskiem cytrynowym. Od czasu trafienia na "Krakusa" zarzuciłam
> to, bo dzieci dorosły, a produkt rewelacja do barszczu - mam stały zapas w
> domu, a kiedy zostaje jedna butelka, to już mam "nerw", że braknie i biegnę
> kupić.
>
Polecam spróbować barszczyku z Pińczowa. Ciut tańszy i ciut lepszy :)
|