Data: 2011-08-07 08:35:03
Temat: Re: Dlaczego media kłamią? Tłuszcze.
Od: mal <m...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 31 Lip, 20:39, "Stokrotka" <o...@a...pl> wrote:
> Ona tam pisze, że holesterol obniża się innymi tłuszczami.
> Nie jest to optymalna metoda, bo obciążająca wątrobę.
Zgoda, jeśli zjada się zbyt wiele tłuszczu. Niewielkie ilości
nasyconego nie czynią szkody. Jak zawsze - umiar wskazany we
wszystkim :-)
> Holesterol można obniżać zjadając pektyny - pewne związki galaretowate,
> zdaje się wielocukry. Mają tego dużo owoce, zwłaszcza pożeczki, jabłka,
> agrest .
Owszem, ale przy kuracji obniżającej cholesterol należy przyjmować
pektyny w sporych ilościach, np. dzienna dawka to ilość pektyn
pozyskanych z ok.3 kg jabłek. Można przyjmować pektyny w proszku
(takie jak dodaje się do konfitur niskosłodzonych). Czyste pektyny w
dużych ilościach powodują zaparcia, stąd konieczność ich rozsądnego
dawkowania i spożywania jednocześnie dużej ilości błonnika.
To też 'końska' kuracja. Nie wszyscy tolerują plewy w nadmiarze :-)
>
> Plucie na margaryny z powodu tłuszczy trans też wydaje się pszesadzone,
> bo obecnie istnieją inne metody utwardzania margaryn ,
> nie tylko pszez uwodornienie powodujące powstanie tłuszczy trans.
> Margaryny mają inne wady.
Zwróć uwagę, że w artykule napisane jest wyraźnie, że szkodliwe są
przede wszystkim oleje produkowane przemysłowo. Zatem i margaryny. Nie
chodzi tu wyłącznie o sposób utwardzania. Także o tłoczenie oleju na
gorąco i oczyszczanie do "handlowej" klarowności i braku zapachu.
Nie sądzę, by spożywanie od czasu do czasu oleju lnianego,
słonecznikowego - tłoczonych na zimno - było szkodliwe.
Dodatek do sałatek odrobiny takiego tłuszczu może urozmaicić niebywale
smak.
Zupełnie inaczej przedstawia się sprawa smażenia.
Jeśli już trzeba smażyć - to zawsze na tłuszczu zwierzęcym.
Od pewnego czasu można kupić klarowane masło. Nie jest tanie, ale
naprawdę
doskonale smakuje wszystko co na nim smażę.
pzdr
mal
|