Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.tpinter
net.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Michal Sobkowski <m...@f...adres.invalid>
Newsgroups: pl.rec.dom
Subject: Re: Do czego wykorzystujecie mikrofale?
Date: Fri, 25 May 2007 10:12:58 +0200
Organization: Sobki
Lines: 33
Message-ID: <f36636$nq$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <s...@g...agh.edu.pl>
<f30voj$6f$1@atlantis.news.tpi.pl>
<s...@g...agh.edu.pl>
<f31hnv$jcj$2@nemesis.news.tpi.pl> <f3394r$6ma$1@nemesis.news.tpi.pl>
<f3411a$4mt$3@atlantis.news.tpi.pl> <f360p8$e2l$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dgn147.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1180081062 762 83.23.169.147 (25 May 2007 08:17:42 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 25 May 2007 08:17:42 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.7.12) Gecko/20050915
Mnenhy/0.7.4.0
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <f360p8$e2l$1@atlantis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:89300
Ukryj nagłówki
On 5/25/2007 8:50 AM, Jacek wrote:
> Jakbym chciał wekować wodę destylowaną to byc może,
Nie "być może", a na 99%! Mikrofale powodują wygaszanie zarodków
wrzenia, przez co przegrzewanie czystych rozpuszczalników (a takim jest
woda destylowana) jest praktycznie nieuniknione. Temperatura przegrzania
w mikrofalówce może dochodzić do 26 oC ponad normalną temp. wrz. Po
wyłączeniu kuchenki wygaszające działanie mikrofal ustaje i płyn może
zagotować się w każdej chwili pod wpływem najmniejszego impulsu.
Co więcej, bardzo łatwo przegrzewa się nawet zwykła woda kranowa.
Wystarczy góglnąć "microwave superheating water", żeby znaleźć mnóstwo
opisów wypadków, zdjęć i filmików na ten temat.
> ale w przypadku kompotu,
> czy przecieru pomidorowego raczej nie
Dla roztworów max temperatura wrzenia w mikrofalach ulega obniżeniu.
Oczywiście owoce, paprochy itp. stanowią bogate zarodki wrzenia, ale
licho nie śpi. Z przecierem to nie ma problemu, przy kompocie lepiej być
ostrożnym, a przy pasteryzowaniu soków - bardzo ostrożnym. Gotowanie
wody na herbatę czy kawę w mikrofalówce jest nadzwyczaj niebezpieczne -
w chwili wsypania proszku niewinna szklanka zamienia się w gejzer.
http://www.phys.unsw.edu.au/~jw/graphics/Boilingglas
s.JPG
Michał
PS Zostawiaj proszę w postach informację komu odpowiadasz (tzw.
"wrotkę") oraz krótki cytat.
http://evil.pl/pip/netykieta.html
--
Michał Sobkowski, Poznań
http://www.man.poznan.pl/~msob/
"Każdy złożony problem ma proste, błędne rozwiązanie!"
[U. Eco]
|