Data: 2007-05-25 08:12:58
Temat: Re: Do czego wykorzystujecie mikrofale?
Od: Michal Sobkowski <m...@f...adres.invalid>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 5/25/2007 8:50 AM, Jacek wrote:
> Jakbym chciał wekować wodę destylowaną to byc może,
Nie "być może", a na 99%! Mikrofale powodują wygaszanie zarodków
wrzenia, przez co przegrzewanie czystych rozpuszczalników (a takim jest
woda destylowana) jest praktycznie nieuniknione. Temperatura przegrzania
w mikrofalówce może dochodzić do 26 oC ponad normalną temp. wrz. Po
wyłączeniu kuchenki wygaszające działanie mikrofal ustaje i płyn może
zagotować się w każdej chwili pod wpływem najmniejszego impulsu.
Co więcej, bardzo łatwo przegrzewa się nawet zwykła woda kranowa.
Wystarczy góglnąć "microwave superheating water", żeby znaleźć mnóstwo
opisów wypadków, zdjęć i filmików na ten temat.
> ale w przypadku kompotu,
> czy przecieru pomidorowego raczej nie
Dla roztworów max temperatura wrzenia w mikrofalach ulega obniżeniu.
Oczywiście owoce, paprochy itp. stanowią bogate zarodki wrzenia, ale
licho nie śpi. Z przecierem to nie ma problemu, przy kompocie lepiej być
ostrożnym, a przy pasteryzowaniu soków - bardzo ostrożnym. Gotowanie
wody na herbatę czy kawę w mikrofalówce jest nadzwyczaj niebezpieczne -
w chwili wsypania proszku niewinna szklanka zamienia się w gejzer.
http://www.phys.unsw.edu.au/~jw/graphics/Boilingglas
s.JPG
Michał
PS Zostawiaj proszę w postach informację komu odpowiadasz (tzw.
"wrotkę") oraz krótki cytat.
http://evil.pl/pip/netykieta.html
--
Michał Sobkowski, Poznań
http://www.man.poznan.pl/~msob/
"Każdy złożony problem ma proste, błędne rozwiązanie!"
[U. Eco]
|