Data: 2004-08-30 10:30:37
Temat: Re: Do praktykow chleba zytniego - co i jak robic..?Przepraszam
Od: "Wioletta Piekutowska" <u...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
eM eL <b...@g...pl> napisał(a):
> Wioletta Piekutowska <u...@g...pl> napisał(a):
> > oto moj spraktykowany przepis na chleb staropolski:
> ...> nastepny zakwas szybciej sie zrobi. Maki, ktorych uzywam pochodza z
> > Podlasie, tak jak i ja.
>
> Czesc mojej rodziny jest z Lubelskiego ale przeciez nie bede maki wozil do
> Hameryki bo mnie zaaresztuja :-))) (Przekonaj ich czlowieku ze to naprawde
> jest maka...) I tak chlopaki od kontroli rolniczej kreca nosem na grzyby
> suszone i inne takie polskie specjaly w bagazach :-)))
>
> > Acha, jeszcze cos , najlepiej piec chleb w blaszkach czarnych,
> > poniewaz te metaliczne srebrne odbijaja cieplo i chleb dluzej sie piecze.
> > Smacznego
>
>
> Dzieki wielkie. Zrobie i zdam relacje!
>
> - jak duze sa te blaszki? Bo z 1,5 kg maki to wychodzi raczej duzo ciasta
a
> mam tylko dwie takowe (czarne, baaardzo czarne...) o wymiarach 30x12,5x7,5
> cm. Wystarczy? A a propos blaszek do pieczenia - tutaj sa takie b. fajne
z
> podwojnymi sciankami (w srodku powietrze) - nic sie nie przypala!
Blaszki, w ktorych pieke chleb maja dlugosc 35cm
>
> Ja nie mieszkam w Polsce wiec musze troche przelozyc ten przepis
na "nasze",
> np.
> - tempertura "pokojowa" to teraz albo ok 30-35C na werandzie albo ok 17C
> wewnatrz, z klimatyzacja.
Nie wiem, ale 17 st. to zdecydowanie za malo. Teraz niedawno robilam rozczyn
wieczorem i postawilam to na stole w kuchni, ktorej okno od rana jest
naslonecznione. Rozczyn byl za sprawa slonca taki rozpulchniony, wyrosniety,
ciasto mialo duze pory, a przeciez nie dodalam jeszcze drozdzy. Chleb wyszedl
pyszny.
> - musze poeksperymentowac z drozdzami, bo jak dotychczas to dodanie
tutjszej
> paczki 17g (0,6 uncji) swiezych drozdzy powodowalo gwaltowny wzrost ciasta
a
> wiec obawiam sie, ze 30 g spowoduje zalanie kuchni :-))) Chyba te drozdze
> tutaj sa nieco inne...
> - inne maka (lacznie z innymi standardam mielenia) ale to pikus, to mam juz
> oblatane.
>
> Jescze raz baaaardzo dziekuje!!!
Prosze bardzo.
U.
>
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|