Data: 2009-11-08 14:52:17
Temat: Re: Do winiarzy
Od: DJ <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 2009-11-08 12:05:48 +0100, =?ISO-8859-2?Q?Barbara_Mi=B1cz?=
<s...@i...te.ria.pl> said:
> Ap3k pisze:
>> ......... Wiekszosc
>> zaawansowanych domowych winarzy siarkuje wino.
>
> Czyli nie wszyscy.
Pozostali unikają dodawania _czegokolwiek_ (fosforany, pożywka,
drożdże), jedni robią tak z niewiedzy, inni ze zdeklarowanego uporu.
Wskutek czego fermentacja leci na drożdżach dzikich, konkurują z nimi
wszystkie inne żyjątka, które w trakcie postanowią wdepnąć. Wynikiem
procesu jest niekontrolowane coś, inne za każdym razem. Nie zawsze
pijalne.
--
DJ
PS. przy odpisywaniu na priv usun antyspamowy wpis z adresu
|