Data: 2009-11-09 22:13:27
Temat: Re: Do winiarzy
Od: "Maestro" <a...@a...com.eu>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "barbakan" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:hd2t43$4eb$1@news.onet.pl...
> Witam,
> kupiłem ostatnio pirosiarczyn sodu w opakowaniu 100g i potrzebuje
> odmierzyć 3g. Dokładność wagi kuchennej pozostawia wiele do życzenia i
> zastanawiam się, jak to zrozbić (bez kupowania nowej wagi). Może macie,
> znacie jakieś sposoby?
Weź wysyp te 100g i podziel na pół.
Otrzymasz 50g -> podziel jeszcze raz na pół.
Będzie 25g -> dalej na pół.
i dalej 12,5g -> 6,25 -> 3,15
Podzielisz 5 razy i masz.
Dla naszych celów dokładność będzie wystarczająca.
--
Maestro
|