Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
s.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!n
ews.dialog.net.pl!not-for-mail
From: DJ <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: Do winiarzy
Date: Tue, 10 Nov 2009 15:02:38 +0100
Organization: Dialog Net
Lines: 33
Message-ID: <hdbrpt$8h6$1@news.dialog.net.pl>
References: <1...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: static-78-8-144-82.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.dialog.net.pl 1257861757 8742 78.8.144.82 (10 Nov 2009 14:02:37 GMT)
X-Complaints-To: a...@d...net.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 10 Nov 2009 14:02:37 +0000 (UTC)
User-Agent: Unison/1.5.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:227220
Ukryj nagłówki
On 2009-11-10 14:43:57 +0100, "mirzan" <l...@o...pl> said:
>
>> Akurat brak siarkowania przy wyrobie wina powoduje zwiększenie
>> prawdopodobieństwa wystąpienia ujemnych skutków.
>
> W tym przypadku,nie wiadomo co jest złe,a co dobre.Jak na mój osobisty gust,
> jest wielkim złem wino zasiarkować,zalakować
A siarkowanie w procesie, jeszcze przed zabutelkowaniem? Podczas
tłoczenia? Podczas fermentacji, obciągów. Jak zapobiegać utlenianiu?
Strącaniu barwnika z win czerwonych?
> i schować w piwnicy na kilka lat.
> Kąty zawala,może się stłuc,a skoro nie używane,to wogóle nie było potrzebne.
> Jak jest robione,to ma być dobrze zrobione,szybko wypite,na zdrowie i chwałę
> Bachusa,ku uciesze zmysłu smaku i jasności myśli.
Czyli jesteś zwolennikiem szybkiej jednosezonowej technologii... Ale
nie wszystkie wina są najlepsze na szybko do spożycia. Znaczy wypić
można wszystko, tyle że zmysł smaku może nie mieć z tego odpowiedniej
uciechy.
> Bo w przyszłym sezonie butla
> będzie potrzebna.
To trzeba mieć zapas naczyń.
--
DJ
PS. przy odpisywaniu na priv usun antyspamowy wpis z adresu
|