Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Ap3k <...@...pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: Do winiarzy
Date: Tue, 10 Nov 2009 16:43:49 +0100
Organization: http://onet.pl
Lines: 33
Message-ID: <2...@...pl>
References: <hdbrpt$8h6$1@news.dialog.net.pl>
<1...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: staticline50243.toya.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: news.onet.pl 1257867821 26211 77.237.0.244 (10 Nov 2009 15:43:41 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 10 Nov 2009 15:43:41 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Sylpheed 2.6.0 (GTK+ 2.10.14; i686-pc-mingw32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:227225
Ukryj nagłówki
On Tue, 10 Nov 2009 16:14:44 +0100
"mirzan" <l...@o...pl> wrote:
> > A siarkowanie w procesie, jeszcze przed zabutelkowaniem? Podczas
> > tłoczenia? Podczas fermentacji, obciągów. Jak zapobiegać
> > utlenianiu? Strącaniu barwnika z win czerwonych?
>
> Przenysłowa technologia produkcji wina,do domowej Sztuki tworzenia
> wina, pasuje jak młotek do otwierania szampana.
procesy zachodzace w winie w duzych winiarniach i w domowym zaciszu w
balonie sa bardzo podobne. Roznice sa w skali i w niektorych
czynnosciach, ktore stosuja winiarze z wielkich winnic, aby uzyskac
dobry produkt. I smiem
twierdzic, ze najgorsze beaujolais to wielkie wino, w porownaniu z twoim
produktem, czyli najpewniej "slodkim i w leb pizgajacym" wincem, podanym
w plastikowej butelce, pite od razu po czesciowym sklarowaniu... I po
twoich opisach produkcji tego gowna smiesz jeszcze porownywac produkcje
przemyslowa wina do mlotka.
> Prędzej się abstynentowi czerwone krwinki wytrącą niż barwnik przy
> obciąganiu czterdziestki.[butli]
LOL! gowno wiesz a sie odzywasz, "winiarzu" z jednym balonem.
> Pozdrawiam.Mirzan.Ubawiony fachowością.
Ty nawet nie wiesz, jak sie ja z ciebie smieje, "enologu" od siedmiu
bolesci...
--
PRecz
|