From: "asia" <j...@h...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@w...net> <3a18dae0$1@news.vogel.pl>
<3...@n...vogel.pl> <3...@n...vogel.pl>
<8vb19k$sts$1@news.tpi.pl>
Subject: Re: Domek z piernika/DLUGIE
Date: Mon, 20 Nov 2000 12:34:11 +0100
Lines: 28
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2014.211
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2014.211
NNTP-Posting-Host: rtr.hanslik.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: rtr.hanslik.com.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: 20 Nov 2000 12:33:27 +0100, rtr.hanslik.com.pl
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.vog
el.pl!rtr.hanslik.com.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:37546
Ukryj nagłówki
Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> wrote in message
news:8vb19k$sts$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Ela" <e...@b...com.pl> napisał w wiadomości
> news:3a19048a@news.vogel.pl...
> > Moge prosic o przepis na takie sprawdzone pierniki? Podejrzewam, ze
musza
> > troche dojrzewac.
> > Mozesz na priva
> > dzieki
>
> A dlaczego na priva?
Wysle na grupe, ale jutro z rana, ok?
Pierniki zaraz po upieczeniu sa twarde, ja wkladam je do puszek, lub pudelek
kartonowych, a razem z nimi kawałek bułki. Po kilku dniach, moze ok.
tygodnia miekna. W sumie nie wiem jaki wplyw ma bulka, bo jej ilosc jest
raczej symboliczna - jedna kromeczka na puszke. Bez bulki tez miekna (moze
zajmuje im to wiece czasu). Jak mam troszke czasu, to lukruje i ozdabiam
pierniki.
Przechowywac je mozna baaaardzo dlugo. 2 lata temu, w okolicach Wielkanocy
znalazlam jedna dobrze schowana puszke z piernikami z Bozego Narodzenia -
czyli lezaly kilka miesiecy i byly najzupelniej nadajace sie do
palaszowania.
Pozdrawiam
Asia
|