Data: 2000-11-20 11:34:11
Temat: Re: Domek z piernika/DLUGIE
Od: "asia" <j...@h...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> wrote in message
news:8vb19k$sts$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Ela" <e...@b...com.pl> napisał w wiadomości
> news:3a19048a@news.vogel.pl...
> > Moge prosic o przepis na takie sprawdzone pierniki? Podejrzewam, ze
musza
> > troche dojrzewac.
> > Mozesz na priva
> > dzieki
>
> A dlaczego na priva?
Wysle na grupe, ale jutro z rana, ok?
Pierniki zaraz po upieczeniu sa twarde, ja wkladam je do puszek, lub pudelek
kartonowych, a razem z nimi kawałek bułki. Po kilku dniach, moze ok.
tygodnia miekna. W sumie nie wiem jaki wplyw ma bulka, bo jej ilosc jest
raczej symboliczna - jedna kromeczka na puszke. Bez bulki tez miekna (moze
zajmuje im to wiece czasu). Jak mam troszke czasu, to lukruje i ozdabiam
pierniki.
Przechowywac je mozna baaaardzo dlugo. 2 lata temu, w okolicach Wielkanocy
znalazlam jedna dobrze schowana puszke z piernikami z Bozego Narodzenia -
czyli lezaly kilka miesiecy i byly najzupelniej nadajace sie do
palaszowania.
Pozdrawiam
Asia
|