From: "Ela" <e...@b...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <8qsr65$rar$1@wanadoo.fr>
Subject: Re: Domowa kuchnia francuska
Date: Thu, 28 Sep 2000 09:54:03 +0200
Lines: 95
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
NNTP-Posting-Host: pro.bsb.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: pro.bsb.com.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: 28 Sep 2000 09:52:06 +0200, pro.bsb.com.pl
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.vog
el.pl!pro.bsb.com.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:34534
Ukryj nagłówki
Bardzo dziekuje Ci za przepisy. Na pewno ktores z nich wykorzystam.
Czy moglabys mi podac jakis swoj ulubiony, wyprobowany przepis z kuchni
francuskiej? Nie zwazajac oczywiscie na ograniczenia watrobowe i bialkowe.
Dobrze czasami zablysnac czyms oryginalnym :-)
pozdrawiam
Ela
Joanna Bauzac <j...@w...fr> wrote in message
news:8qsr65$rar$1@wanadoo.fr...
> Witaj Elu !
> Znalazlam kilka pomyslow i musze Ci powiedziec ze nie bylo to zbyt latwe
> bez bialka zwierze cego a przy tym chora wetroba).Proponuje Ci kilka
> latwych pomyslow:
>
> Pomidory z mozarella(ser wloski napewno mozna dostac w duzych sklepach)
> Pomidory pokrojone w kostke (ilosc w zaleznosci od ilosci osob),1
> mozarella
> pokrojona w kostke,bazylika (najlepiej swieza),sol pieprz.Wszystko
> wymieszasz
> i polejesz delikatnie oliwa z oliwek.Podajesz schlodzone. Uwaga! przepis
jak
> widzisz z bialkiem zwierzecym, ale nie musi Ona jesc sera.
>
> Salatka warzywna z ryzem.
>
> Ugotowany ryz ( bialy), groszek zielony,pomidory pokrojone w
> kostke,kukurydza, troche ogorka zielonego,1 marchew ztarta na grubych
> "oczkach", ser zolty w kostke, troche sznki
> rowniez pokrojonej. Pieprz, sol , sos vinaigrette lub majonez.
>
> Sos vinaigrette
> 1 lyzeczka musztardy,
> 1 lyzeczka octu winnego,
> olej lub oliwa z oliwek ( lub 2 po trochu)
> sol
> musztarda, ocet winny i sol wymieszac , oliwe dodawac stopniowo ,mieszajac
> caly czas.
>
> Pmidory faszerowane
>
> Pomidory dos duze,mieso mielone,cebulka drobno posiekana,tymianek,natka
> pietruszki zielonej, jajko,. Wszystko to wymieszac, przyprawic i
> nafaszerowac pomidory.
> Wlozyc np: do zarotpornego naczynia i do pieca na 170°C.
> Podawac z ryzem lub kaszka couscous( dostepna praktycznie wszedzie).
>
> Ryba we wlasnym sosie ( przyklad dla 1 porcje)
>
> Na foli aluminiowej polorzyc plat rybny a na nim:
> 2 cwiartki pomidora,troche cebulki,kilka plasterkow obranej cukini ,
> lyzeczka smietany,tymianek, bazylika, sol , pieprz. Skropic to wszystko
> oliwa z oliwek ,
> zamknacw folii poukladac w naczyniu zarotpornym , wysmarowanym tluszczem
i
> do
> piekarnika.
>
> Ciasto czekoladowe
>
> 160 g czekolady gorzkiej
> 150 g masla
> 4 jajka
> 100g maki
> 150 g cukru pudru
> 20 cl smietanki
>
> Polamac czekolade na kawalki i roztopic z maslem na malym ogniu.
> Przelac do miski dodac zoltka mieszajac .Dodac make, cukier,smietanke
> i na koncu ubite bialka.Przelac do okroglej formy o diametrze 21 lub 24
cm.
> Do piekarnika na 200° C okolo 30 min.
>
> Gruszki z czekolada
>
> Gruszki obrac i wlozyc do naczynia, do piekarnika na 180 ° C az beda
> miekkie.
> Miedzy czasie roztopic gorzka czekolade , podtrzymywac ja goraca, po
> upieczeniu gruszek
> polac je czekolada, podawac cieple z galka lodow gruszkowych lub
> waniliowych.
>
> Jak na razie to tylko tyle, zwlaszcza ze masz 2 osoby, ktore nie moga jesc
> niektorych
> pskladnikow.
>
> Pozdrawiam Joanna
>
>
>
>
>
>
>
|