Data: 2001-09-21 12:32:34
Temat: Re: Domowy Smalec
Od: "Beata" <b...@h...torun.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
ja robie tak: sprawdzone - pyszotka:
1/2 kg swiezej sloninki
1 kostka smalcu ze sklepu (moze mnie zakrzyczycie ale ja tak wole - mozna
oczywiscie bez)
40 dkg boczku wedzonego
4 cebule
garsc majeranku
1 soczyste jablko
szczypta tymianku
slonine, boczek i cebule zmielic, wrzucic do garnka (jak ktos chce to niech
dorzuci te kostke smalcu ze sklepu tez:-)), wytapiac na wolnym ogniu. Jak
sie rozpusci wiekszosc skladnikow wrzucic majeranek, 2 pozostale cebulki (w
calosci) i jablko - mozna w calosci, ja kroje na kilka grubych kawalkow.
Smazyc na wolnym ogniu dopoki sie nie wytopia skwareczki (ja robie kolo 1
godziny). Wyciagnac jablka.
Jak lekko przestygnie przelewam razem z tymi dwoma cebulkami do naczynia w
ktorym to wszystka zastyga.
Szczegolnie polecam te cebulki:-)))
pozdrawiam i zycze smacznego;-)
Beata:-)
|