Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "DuzyMis" <d...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Domowy makaron
Date: Sun, 16 May 2004 12:51:34 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 31
Sender: d...@a...pl@xdsl-1026.lodz.dialog.net.pl
Message-ID: <c87h2o$q18$1@news.onet.pl>
References: <c87fva$137$1@nemesis.news.tpi.pl>
Reply-To: "DuzyMis" <d...@i...pl>
NNTP-Posting-Host: xdsl-1026.lodz.dialog.net.pl
X-Trace: news.onet.pl 1084704664 26664 81.168.181.2 (16 May 2004 10:51:04 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 16 May 2004 10:51:04 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2739.300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:201799
Ukryj nagłówki
Witam
Ja "w spadku" od ojca dostalem taki przepis:
maka pszenna
jaja
woda przegotowana wystudzona(opcjonalnie mozna z samych jaj - wtedy makaron
jest szlachetniejszy :-)
zawsze robie "na oko" zwykle dal 5 osób z 1kg maki (zawsze zostaje do innych
zastosowan)
formuje na stolnicy kopczyk z maki z dolkiem w srodku do dolka jaja i
mieszam to lyzka drewniana a pózniej wyrabiam rekami
jaj tyle ile zabierze i wyrabiam solidnie az w przekroju bedzie ciasto
jednolite.
Zostawiam na pare minut zeby odpoczelo.
Walkuje placki im ciensze tym lepsze. Podsuszam placki. Skladma je jeden na
drugi posypujac maka zeby sie nie kleily, zwijam w rulon i kroje na
cieniusienkie plasterki (sa specjalne maszynki do makaronu wtedy kroi sie
placki w paski albo od razu ciasto wklada do takiej maszynki ale jezeli
tradycyjnie to tylko recznie :-)).
Pózniej to wszystko na stolnicy roztrzasam i albo zostawiam zeby przeschlo
albo od razu na osolony wrzatek i dalej normalnie jak gotuje sie makaron.
Nigdy nie gotowalem na wrzacym rosole bo na pewno go zagesci i bedzie jak
"kluszczanka" :-)
Smacznego
Duzy Mis
|