« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-16 10:42:10
Temat: Re: Domowy makaronstanislaw Trepczyk wrote:
> Witam!
> Czy ktos potrafi podac skladniki i przepis na domowy makaron jaki robily
> nasze mamy i babcie? Marzy mi sie rosolek z kury z takim
> makaronem.Ostatni raz jadlem go jakes 30 lat temu.
Ja zagniatam z mąki, jajka i wody. Ale był tu niedawno ciekawy przepis,
gdzie bodajże do 3 szkl. mąki dolewało się szklankę wrzątku i dodawało
łyżkę masła.
> Pamietam tylko ,ze rozrabialo sie ciasto, walcowalo,zwijalo , kroilo i
> wrzucalo do wrzacego rosolu.
Lepiej chyba ugotować go osobno, bo rosół straci klarowność.
--
pozdrawiam
tapta
GG:4082847
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-05-16 10:51:34
Temat: Re: Domowy makaronWitam
Ja "w spadku" od ojca dostalem taki przepis:
maka pszenna
jaja
woda przegotowana wystudzona(opcjonalnie mozna z samych jaj - wtedy makaron
jest szlachetniejszy :-)
zawsze robie "na oko" zwykle dal 5 osób z 1kg maki (zawsze zostaje do innych
zastosowan)
formuje na stolnicy kopczyk z maki z dolkiem w srodku do dolka jaja i
mieszam to lyzka drewniana a pózniej wyrabiam rekami
jaj tyle ile zabierze i wyrabiam solidnie az w przekroju bedzie ciasto
jednolite.
Zostawiam na pare minut zeby odpoczelo.
Walkuje placki im ciensze tym lepsze. Podsuszam placki. Skladma je jeden na
drugi posypujac maka zeby sie nie kleily, zwijam w rulon i kroje na
cieniusienkie plasterki (sa specjalne maszynki do makaronu wtedy kroi sie
placki w paski albo od razu ciasto wklada do takiej maszynki ale jezeli
tradycyjnie to tylko recznie :-)).
Pózniej to wszystko na stolnicy roztrzasam i albo zostawiam zeby przeschlo
albo od razu na osolony wrzatek i dalej normalnie jak gotuje sie makaron.
Nigdy nie gotowalem na wrzacym rosole bo na pewno go zagesci i bedzie jak
"kluszczanka" :-)
Smacznego
Duzy Mis
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-16 10:59:53
Temat: Re: Domowy makaron
"DuzyMis" <d...@a...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:c87h2o$q18$1@news.onet.pl...
> Witam
>
> Ja "w spadku" od ojca dostalem taki przepis:
>
> maka pszenna
> jaja
> woda przegotowana wystudzona(opcjonalnie mozna z samych jaj - wtedy
makaron
> jest szlachetniejszy :-)
Szlachetniejszy makaron, to maka i zoltka.
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-16 12:30:41
Temat: Domowy makaronWitam!
Czy ktos potrafi podac skladniki i przepis na domowy makaron jaki robily
nasze mamy i babcie?Marzy mi sie rosolek z kury z takim
makaronem.Ostatni raz jadlem go jakes 30 lat temu.
Pamietam tylko ,ze rozrabialo sie ciasto, walcowalo,zwijalo , kroilo i
wrzucalo do wrzacego rosolu.
Chetnie bym cos takiego znowu sprobowal.
Stanislaw z Gdanska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-17 01:52:07
Temat: Re: Domowy makaronI.P. wrote:
> "DuzyMis" <d...@a...pl> schrieb im Newsbeitrag
> news:c87h2o$q18$1@news.onet.pl...
>> Witam
>>
>> Ja "w spadku" od ojca dostalem taki przepis:
>>
>> maka pszenna
>> jaja
>> woda przegotowana wystudzona(opcjonalnie mozna z samych jaj - wtedy
>> makaron jest szlachetniejszy :-)
> Szlachetniejszy makaron, to maka i zoltka.
> Ilona
===
Co to jest "zoltka"
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-17 07:09:09
Temat: Re: Domowy makaron
> > Szlachetniejszy makaron, to maka i zoltka.
> > Ilona
> ===
> Co to jest "zoltka"
>
> waldek
Myslalam, ze jajko sklada sie z bialka i zoltka?
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-17 07:23:28
Temat: Re: Domowy makaron
stanislaw Trepczyk wrote:
> Witam!
> Czy ktos potrafi podac skladniki i przepis na domowy makaron jaki robily
> nasze mamy i babcie?Marzy mi sie rosolek z kury z takim
> makaronem.
Hmm, ja Ci nie podam dokladnego przepisu (proporcji), bo zawsze robie
"na oko". Zagniatam ciasto z maki, jajek i wody, znacznie twardsze niz
na pierogi, dobrze wyrabiam, walkuje, zostawiam do podsuszenia i kroje.
Makaron nauczylam sie robic od Babci, i teraz podtrzymuje tradycje
domowego makaronu do rosolu.
(Ach, pamietam jak Babcia robiac makaron, czesc kroila na szersze paski
i piekla na blasze pieca, wychodzilo cos w rodzaju macy... Wspomnien
czar...)
Zycze powodzenia, to naprawde nic trudnego!
Maria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-17 11:30:01
Temat: Re: Domowy makaronI.P. napisal(a):
>>> Szlachetniejszy makaron, to maka i zoltka.
>>> Ilona
>> ===
>> Co to jest "zoltka"
>>
>> waldek
> Myslalam, ze jajko sklada sie z bialka i zoltka?
> Ilona
===
Aha.
A co do makaranu, to jedna z moich babc, zamiast wody dawala mleko (od
krowy).
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-17 12:05:46
Temat: Re: Domowy makaron
Sir "waldek" pisze:
> A co do makaranu, to jedna z moich babc, zamiast wody dawala mleko (od
> krowy).
Z mlekiem jest lepszy...
Ale jeśli z wodą to najlepsza jest mineralna niegazowana - smaczniejszy.
No i troszke soli (1/4 łyżeczki do herbaty na 1 kg maki)
Zbyszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |