Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Mich <M...@c...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Donaty wg Wkn
Date: Tue, 19 Feb 2002 11:44:06 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 51
Message-ID: <3...@c...pl>
References: <a4rqrc$ckb$1@news.onet.pl> <a4t8l1$omg$4@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.25.164.244
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1014115253 9968 213.25.164.244 (19 Feb 2002 10:40:53 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 19 Feb 2002 10:40:53 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en
X-Mailer: Mozilla 4.5 [en] (WinNT; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:96649
Ukryj nagłówki
To nie sa donaty tylko OPONKI:))))
Przynajmniej u mnie w domu tak sie na to mowi.
Pozdrawiam
Mich
Wkn wrote:
> Użytkownik Sorfi <a...@u...home.se> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:a4rqrc$ckb$...@n...onet.pl...
> > czy moge poprosic o przepis na te donaty bo n grupie zrobiono mi ochpte a
> > nie moge znalezc przepisu w archiwum
> > bardzo prosze i z gory dizekuje
> > pozdrawiam
> >
> proszę:
> http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=125
> 15 dag półtłustego albo chudego twarogu
> 7 dag cukru
> cukier waniliowy
> 6 łyżek mleka
> 6 łyżek oleju
> szczypta soli
> 30 dag mąki pszennej
> 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
> olej do smażenia
> cukier puder
> Zrobienie ciasta zajmuje 5 minut, potem tylko usmażyć i gotowe. A robi się
> je tak:
> Twaróg utrzeć z cukrem, mlekiem, olejem i szczyptą soli. Dodać mąkę z
> proszkiem i zagnieść gładkie ciasto. Raczej nie dawajcie więcej mąki niż 30
> dag, bo ciastka mogą byc za twarde, dajcie tyle, żeby się ładnie zagniotło.
> Rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Szklaneczką o średnicy około 5-6 cm
> wycinać kółka, a następnie pośrodku każdego wykrawać kieliszeczkiem małą
> dziurkę. I tak aż do wykorzystania całego ciasta.
> W rondelku rozgrzać tyle oleju, żeby donaty były całe zanurzone, wkładać
> ciastka i smażyć na niewielkim ogniu z każdej strony po 2 minuty na złoty
> kolor.
> (Jeśli tłuszcz będzie zbyt gorący szybko ściemnieją i nie dopieką się w
> środku).
> Gotowe pączki osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, ułożyć na talerzu i
> posypać cukrem pudrem.
> Najsmaczniejsze są świeżutkie.
>
> Można też polać je lukrem z 15 dag cukru pudru utartego z 3 łyżkami cytryny
> i posypać płatkami migdałowymi zanim lukier steżeje.
>
> Wkn
>
> ps. oby się udały, twaróg kup półtłusty, z mąką nie przesadzaj, ciasto
> podczas wykrawania nie może być za twarde.
|