Data: 2002-02-19 10:44:06
Temat: Re: Donaty wg Wkn
Od: Mich <M...@c...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
To nie sa donaty tylko OPONKI:))))
Przynajmniej u mnie w domu tak sie na to mowi.
Pozdrawiam
Mich
Wkn wrote:
> Użytkownik Sorfi <a...@u...home.se> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:a4rqrc$ckb$...@n...onet.pl...
> > czy moge poprosic o przepis na te donaty bo n grupie zrobiono mi ochpte a
> > nie moge znalezc przepisu w archiwum
> > bardzo prosze i z gory dizekuje
> > pozdrawiam
> >
> proszę:
> http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=125
> 15 dag półtłustego albo chudego twarogu
> 7 dag cukru
> cukier waniliowy
> 6 łyżek mleka
> 6 łyżek oleju
> szczypta soli
> 30 dag mąki pszennej
> 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
> olej do smażenia
> cukier puder
> Zrobienie ciasta zajmuje 5 minut, potem tylko usmażyć i gotowe. A robi się
> je tak:
> Twaróg utrzeć z cukrem, mlekiem, olejem i szczyptą soli. Dodać mąkę z
> proszkiem i zagnieść gładkie ciasto. Raczej nie dawajcie więcej mąki niż 30
> dag, bo ciastka mogą byc za twarde, dajcie tyle, żeby się ładnie zagniotło.
> Rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Szklaneczką o średnicy około 5-6 cm
> wycinać kółka, a następnie pośrodku każdego wykrawać kieliszeczkiem małą
> dziurkę. I tak aż do wykorzystania całego ciasta.
> W rondelku rozgrzać tyle oleju, żeby donaty były całe zanurzone, wkładać
> ciastka i smażyć na niewielkim ogniu z każdej strony po 2 minuty na złoty
> kolor.
> (Jeśli tłuszcz będzie zbyt gorący szybko ściemnieją i nie dopieką się w
> środku).
> Gotowe pączki osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, ułożyć na talerzu i
> posypać cukrem pudrem.
> Najsmaczniejsze są świeżutkie.
>
> Można też polać je lukrem z 15 dag cukru pudru utartego z 3 łyżkami cytryny
> i posypać płatkami migdałowymi zanim lukier steżeje.
>
> Wkn
>
> ps. oby się udały, twaróg kup półtłusty, z mąką nie przesadzaj, ciasto
> podczas wykrawania nie może być za twarde.
|