Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lub
lin.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!news.tele.dk!news.tele.dk!small.news.tele.
dk!newsfeed00.sul.t-online.de!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online.de!195.34.132
.49.MISMATCH!newsfeed01.chello.at!news.chello.at.POSTED!53ab2750!not-for-mail
From: "666" <p...@p...polbox.com>
Newsgroups: pl.rec.dom
References: <buk4o7$cqu$1@nemesis.news.tpi.pl>
Subject: Re: Drewniany dębowy blat - pytanie o wykonczenie?
Lines: 20
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Message-ID: <P0VPb.251537$Tz1.62036@news.chello.at>
Date: Thu, 22 Jan 2004 18:55:43 GMT
NNTP-Posting-Host: 62.179.5.159
X-Complaints-To: a...@c...pl
X-Trace: news.chello.at 1074797743 62.179.5.159 (Thu, 22 Jan 2004 19:55:43 MET)
NNTP-Posting-Date: Thu, 22 Jan 2004 19:55:43 MET
Organization: Customers chello Poland
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:36027
Ukryj nagłówki
Ja mam taki blat gruby z litego klejonego drewna tyle że bukowy kupowałem w
Castoramie miał 65 cm szerokości to było ważne (były z
drewna egzotycznego bardziej mi pasujące ale nie tak szerokie) i zaciągnąłem go
gorącym pokostem o ile pamiętam co najmniej siedem
razy, jest trzy lata super, w tym wpuszczony zlewozmywak i wpuszczony blat
ceramiczny, generalnie jeszcze lepiej jest niż myślałem
czego zupełnie nie mógłbym powiedzieć o blatach bukowych cienkich z IKEA które się
rozklejaja masowo od postawienia byle mokrej
butelki.
Kuchenka elektryczna z płytką na minimalne grzanie, na to stary rondelek z wodą, do
tego pucha pokostu lnianego naturalnego za
grosze, dobry włochaty pędzel i jazda :-)
Pierwszą warstwę warto rozcieńczyć terpentyną, ale ja nie rozcieńczałem, akurat nie
było pod ręką.
Uwaga, ten mój blat się minimalnie wygina od wilgoci pewnie bo po stronie zlewu
bardziej, u mnie akurat wybrzuszeniem do góry jest,
to prawie niezauwazalne dopóki jakieś dużej stolnicy czy dechy nie położysz, no i ja
nie dokręcałem ani zlewu ani płyty, bo przy tak
grubym blacie jest kłopot z uchwytami, trzeba jakieś specjalne zamawiać, ale tu i tak
grawitacja robi swoje :-)
JaC
> Zamarzył nam się dębowy blat do kuchni, solidny 4-ro centymetrowy kawał drewna.
> Pojawił się z kolei problem, tam gdzie chcemy go kupic, sprzedają go w stanie
surowym.
> Stad moje pytanie, czym go zabezpieczyć?
> Lepiej polakierować, woskować czy olejować?
> Posiada ktoś taki blat i może podzielić sie uwagami na ten temat?
|