Data: 2000-07-21 06:34:35
Temat: Re: Drogi Wladyslawie
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
f. <f...@p...net> wrote:
> To jak z tym Yankeesem. Slowniki mowia, ze tak nazywaja amerykanow a
> praktyka mowi, ze na poludniu Stanow za nazwanie jankiesem ich mieszkanca
> mozna miec obita morde...;
Scisle biorac, gdybym nazawal tam kogos "jankesem", to nikt by nie
zrozumial, bo to po polsku. Ze za "yankee" mozna dostac w twarz to
wiem. I w gruncie rzeczy o to w calej tej dyskusji chodzi.
> F.
> PS. a tenderlion to istotnie poledwica wolowa i wieprzowa. Takze male
> poledwiczki przy piersiach kurzych. Nazywaja sie chicken tenderlions.
To juz lekkie naduzycie jezyka. Wszak tenderloin jest od loin - ledzwi,
podobnie zreszta ja polska po-led- wica. A jakie to ledzwie maja
kurczeta. Szkoda mowic. I to jeszcze przy piersiach?!
Ale w Polsce tez w koncu mamy szynke (ha, ha) drobiowa i podobne
wynalazki.
>Filet
> mignion to tylko poledwica wolowa.
Wlasnie, ze nie cala poledwica, ale jak napisal Michael, jej warkocz.
Poledwica dzoeli sie na glowe -- czesc najgrubsza, z tego chateubriand,
czesc srodkowa - z niej tournedos, cienki warkocz - filet mignon, oraz
koncowke na szaszlyki i potrawy duszone.
Wladyslaw
|