Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "News-TPI" <a...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Drożdżówki
Date: Thu, 15 Feb 2001 18:57:25 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 39
Message-ID: <96h73u$f97$1@news.tpi.pl>
References: <3a831cc2$1@news.home.net.pl>
NNTP-Posting-Host: pa84.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 982261694 15655 213.77.228.84 (15 Feb 2001 18:28:14 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Feb 2001 18:28:14 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:44119
Ukryj nagłówki
...a mogą być babeczki drożdżowe z kruszonką?
jeżeli tak, to podaję przepis:
ciasto:
3 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 12,5 dag margaryny, 1 szklanka mleka, 2
średnie ziemniaki, 2 jajka, 3 żółtka, 6 dag drożdży, 10 dag rodzynek, 2
łyżki smażonej skórki pomarańczowej, szczypta soli, 1 cytryna
kruszonka:
10 dag mąki, 7,5 dag margaryny, 10 dag cukru
oraz margaryna do posmarowania foremek
1. Drożdże rozprowadzić w 1/2 szklanki letniego mleka z dodatkiem 2 łyżeczek
cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić na parze i ostudzić.
Ziemniaki, ugotowane w łupinie, obrać i zetrzeć na tarce. Mąkę z solą
przesiać do miski. Utrzeć (otrzeć) skórkę ze sparzonej, wyszorowanej i
dokładnie osuszonej cytryny. Rodzynki opłukać, sparzyć wrzątkiem, osuszyć.
2. W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże, stopioną margarynę, mleko,
wbić jajka i żółtka, dodać resztę cukru i starte ziemniaki.
3. Wymieszać składniki i starannie wyrobić ciasto ręką lub drewnianą
łyżką..
4. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki i ścianek miski, dodać oprószone mąką
rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać.
5. Przełożyć ciasto do posmarowanych margaryną foremek, napełniając je do
połowy wysokości. Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i równomiernie
posypać kruszonką. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
6. Kiedy ciasto wypełni formy, wstawić je do nagrzanego do 180-190 oC
piekarnika i upiec na jasnozłoty kolor. Przed wyjęciem z piecyka
przeprowadzić próbę patyczkiem. Z foremek wyjmować po ostygnięciu.
Niestety nie robiłam i nie próbowałam , ale jest to dosłowny przepis z
pewnej książki (nie wiem czy są więc pyszne), a więc za ewentualne
rozczarowanie nie odpowiadam.
Smacznego!
P.S. Znalazłam jeszcze przepis na tzw. drożdżowe ślimaczki.
|