Data: 2004-08-31 01:08:19
Temat: Re: Dynia/przepis na ciasto
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Iwona wrote:
> Witam,
>
> nie udzielam się na grupie, ale czasem czytuję. Teraz jednak mam spory
> kłopot. Kupiłam ćwiartkę dyni. Z części gotuję właśnie kompot, ale nie wiem
> co z resztą. Zastanawiam się czy dynię można zamrozić.
> Nie mam czasu np. na weki ponieważ jutro rano wyjeżdżam. Nie mam w domu
> nawet octu, co by ją zrobić w nim.
>
> Może macie jakieś pomysły?
>
> Pozdrawiam
>
> Iwona
Dynie pokroic w duze kawalki, upiec w goracym piecu (pod przykryciem), az
bardzo miekka. Ostudzic, wyskrobac miazsz, ubic go troche widelcem, napakowac
do sloikow, zapasteryzowac. Doskonale nadaje sie do ciasta piernikowego:
Ciasto piernikowe
250 ml cukru
120 ml oleju
2 jajka
250 ml miazszu z upieczonej dyni (swiezego lub pasteryzowanego)
1+3/4 szklanki maki
1 lyzeczka sody oczyszczonej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka przypraw do piernikow lub mieszanki z mielonych gozdzikow, cynamonu
i galki muszkatolowej (mozna dodac kardamon, jak kto lubi)
250 ml rodzynek
Piec rozgrzac do 160C. Jedna keksowke wysmarowac maslem i oproszyc maka.
Cukier, olej i jaja zmiksowac 1 minute. Dodac miazsz z dyni i przyprawy,
miksowac 30 sekund. Make, proszek i sode wymieszac i dodac do reszty. Miksowac
3 minuty. Dodac rodzynki, wymieszac, przelac do formy, piec 70-90 minut, az
patyczek wstawiony w srodek wyjdzie zupelnie czysty. Ciasto urosnie po srodku
i peknie. Dla ulepszenia smaku mozna po upieczeniu polukrowac ciasto lukrem z
soku cytryny i cukru pudru.
Rowniez mozna to ciasto upiec w dwu krazkach, sciac i odrzucic czubki (zjesc
po cichu), a krazki przelozyc masa z serka homogenizowanego, cukru pudru i
soku z cytryny - proporcje na oko do smaku.
Nikt nie zgadnie, ze to ciasto jest z dyni.
Magdalena Bassett
|