Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dżem z zielonych pomidorów
Date: Thu, 19 Sep 2002 10:54:07 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <amc3bl$kei$1@news.tpi.pl>
References: <altm27$8p5$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.192.121
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1032425653 20946 195.117.192.121 (19 Sep 2002 08:54:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 19 Sep 2002 08:54:13 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:125681
Ukryj nagłówki
Użytkownik "ontario" <p...@w...net.de> napisał:
> Witam serdecznie i mam pytanko czy ktorys z grupowiczoe moze mi podac
> przepis na dzem z zielonych pomidorow?
Dzem z zielonych pomidorow (przepis z ksiazki "Specjalnosci
kuchni polskiej")
40 dag zielonych pomidorow, 60 dag cukru, ok. 1/2 szkl. wody,
2 op. cukru wanilinowego.
Pomidory umyc, cieniutko pokroic i zostawic na 2 godz., aby puscily sok.
Zagotowac, mieszajac, cukier z woda (woda powinna ledwo pokryc cukier);
syrop powinien byc gesty (proba - kropelka spuszczona na talerz powinna
zastygnac).
Na gotujacy sie syrop wrzucic pokrojone pomidory i gotowac na malym
ogniu, mieszajac, pierwszego dnia 5 min. od zagotowania; odstawic w chlodne
miejsce.
Drugiego dnia ponownie gotowac na wolnym ogniu, mieszajac (tez 5 min.
od zagotowania); odstawic w chlodne miejsce.
Trzeciego dnia zagotowac, dodac cukier wanilinowy, jeszcze chwile
pogotowac.
Goracy dzem przekladac do wyparzonych suchych sloikow typu twist,
przykryc wyparzonymi zakretkami i od razu zakrecic.
*******
Konfitura z zielonych pomidorow (przepis z "Chwili dla Ciebie")
1 kg zielonych pomidorow, 1 kg cukru, 1/4 l wody, 1 cytryna.
Pomidory pokroic w krazki, usunac pestki, miazsz wrzucic na wrzaca
wode, zaraz przelac na sito, osaczyc. Pomidory wkladac warstwami do
miski i przesypac polowa cukru, dodac sok z cytryny i odstawic na 24
godz. Z reszty cukru i wody zrobic gesty syrop, przelozyc do niego
pomidory wraz z sokiem, ktory puscily, gotowac az masa bedzie gesta
i przezroczysta. Goraca przelozyc do sloiczkow, zakrecic.
Pozdrawiam
Lilla
|