Data: 2002-09-23 06:16:41
Temat: Re: Dżem z zielonych pomidorów
Od: "ontario" <p...@w...net.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Serdecznie dziekuje z te dwa wspaniale przepisy-wlasnie zabieram sie do
pracy:)
Pozdrawiam Maciej
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:amc3bl$kei$1@news.tpi.pl...
> Użytkownik "ontario" <p...@w...net.de> napisał:
> > Witam serdecznie i mam pytanko czy ktorys z grupowiczoe moze mi podac
> > przepis na dzem z zielonych pomidorow?
>
> Dzem z zielonych pomidorow (przepis z ksiazki "Specjalnosci
> kuchni polskiej")
>
> 40 dag zielonych pomidorow, 60 dag cukru, ok. 1/2 szkl. wody,
> 2 op. cukru wanilinowego.
>
> Pomidory umyc, cieniutko pokroic i zostawic na 2 godz., aby puscily sok.
> Zagotowac, mieszajac, cukier z woda (woda powinna ledwo pokryc cukier);
> syrop powinien byc gesty (proba - kropelka spuszczona na talerz powinna
> zastygnac).
> Na gotujacy sie syrop wrzucic pokrojone pomidory i gotowac na malym
> ogniu, mieszajac, pierwszego dnia 5 min. od zagotowania; odstawic w
chlodne
> miejsce.
> Drugiego dnia ponownie gotowac na wolnym ogniu, mieszajac (tez 5 min.
> od zagotowania); odstawic w chlodne miejsce.
> Trzeciego dnia zagotowac, dodac cukier wanilinowy, jeszcze chwile
> pogotowac.
> Goracy dzem przekladac do wyparzonych suchych sloikow typu twist,
> przykryc wyparzonymi zakretkami i od razu zakrecic.
>
> *******
> Konfitura z zielonych pomidorow (przepis z "Chwili dla Ciebie")
>
> 1 kg zielonych pomidorow, 1 kg cukru, 1/4 l wody, 1 cytryna.
>
> Pomidory pokroic w krazki, usunac pestki, miazsz wrzucic na wrzaca
> wode, zaraz przelac na sito, osaczyc. Pomidory wkladac warstwami do
> miski i przesypac polowa cukru, dodac sok z cytryny i odstawic na 24
> godz. Z reszty cukru i wody zrobic gesty syrop, przelozyc do niego
> pomidory wraz z sokiem, ktory puscily, gotowac az masa bedzie gesta
> i przezroczysta. Goraca przelozyc do sloiczkow, zakrecic.
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
|