Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.intelink.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "ontario" <p...@w...net.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dżem z zielonych pomidorów
Date: Mon, 23 Sep 2002 08:16:41 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 48
Message-ID: <ammbgr$jgk$1@news.tpi.pl>
References: <altm27$8p5$1@news.tpi.pl> <amc3bl$kei$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa75.rybnik.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1032761692 19988 217.96.206.75 (23 Sep 2002 06:14:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 23 Sep 2002 06:14:52 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:126063
Ukryj nagłówki
Serdecznie dziekuje z te dwa wspaniale przepisy-wlasnie zabieram sie do
pracy:)
Pozdrawiam Maciej
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:amc3bl$kei$1@news.tpi.pl...
> Użytkownik "ontario" <p...@w...net.de> napisał:
> > Witam serdecznie i mam pytanko czy ktorys z grupowiczoe moze mi podac
> > przepis na dzem z zielonych pomidorow?
>
> Dzem z zielonych pomidorow (przepis z ksiazki "Specjalnosci
> kuchni polskiej")
>
> 40 dag zielonych pomidorow, 60 dag cukru, ok. 1/2 szkl. wody,
> 2 op. cukru wanilinowego.
>
> Pomidory umyc, cieniutko pokroic i zostawic na 2 godz., aby puscily sok.
> Zagotowac, mieszajac, cukier z woda (woda powinna ledwo pokryc cukier);
> syrop powinien byc gesty (proba - kropelka spuszczona na talerz powinna
> zastygnac).
> Na gotujacy sie syrop wrzucic pokrojone pomidory i gotowac na malym
> ogniu, mieszajac, pierwszego dnia 5 min. od zagotowania; odstawic w
chlodne
> miejsce.
> Drugiego dnia ponownie gotowac na wolnym ogniu, mieszajac (tez 5 min.
> od zagotowania); odstawic w chlodne miejsce.
> Trzeciego dnia zagotowac, dodac cukier wanilinowy, jeszcze chwile
> pogotowac.
> Goracy dzem przekladac do wyparzonych suchych sloikow typu twist,
> przykryc wyparzonymi zakretkami i od razu zakrecic.
>
> *******
> Konfitura z zielonych pomidorow (przepis z "Chwili dla Ciebie")
>
> 1 kg zielonych pomidorow, 1 kg cukru, 1/4 l wody, 1 cytryna.
>
> Pomidory pokroic w krazki, usunac pestki, miazsz wrzucic na wrzaca
> wode, zaraz przelac na sito, osaczyc. Pomidory wkladac warstwami do
> miski i przesypac polowa cukru, dodac sok z cytryny i odstawic na 24
> godz. Z reszty cukru i wody zrobic gesty syrop, przelozyc do niego
> pomidory wraz z sokiem, ktory puscily, gotowac az masa bedzie gesta
> i przezroczysta. Goraca przelozyc do sloiczkow, zakrecic.
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
|