Data: 2006-10-21 17:22:47
Temat: Re: Dzisiaj 18.10
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"darkblue" <n...@n...pl> wrote in message
news:ehdk3v$t3e$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> nie chce mi sie wszystkiego czytać i może już ktoś taką propozycję dał.
>> weź z litr tego co jest w balonie z biełym i wlej do czerwonego
>
> ale tam sa zupelnie inne szczepy drozdzy. specjalne do bialego a nie
> czerwonego wina
> wczoraj dalem nowa porcje drozdzy i dalej nie bombluje. wniosek:
> przeslodzone, albo niedoslodzine
Zmierz temperaturę. A gdy przesłodzone (organoleptycznie) dolać
najnormalniej wody, zależy od pojemności fermentora i miejsca wolnego - może
być dość mocno podgrzana., tak aby podnieść temperaturę całości.
Teraz po za markowymi winami używa się drożdży winnych uniwersalnych,
pracujących w szerokim zakresie temperatur i dających wyższy procent
alkoholu.
Myślę, że spokojnie możesz zastosowac drożdże winne uniwersalne z dobrym
skutkiem.
http://www.browamator.pl/szczegoly.php?aukcja=&grupa
_p=6&przedm=313854&pwd[6]=%2F163929%2F165994%2F77738
6&grp=&sortuj=kod
|