Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Efekt...?
Date: Mon, 30 Oct 2017 10:58:48 +0100
Organization: private
Lines: 94
Message-ID: <o...@t...home>
References: <59ef7791$0$5164$65785112@news.neostrada.pl>
<59ef841e$0$5164$65785112@news.neostrada.pl>
<59ef8bf3$0$656$65785112@news.neostrada.pl>
<ospoqg$de$1@node1.news.atman.pl>
<59f17e99$0$15206$65785112@news.neostrada.pl>
<osv46t$7md$1@node1.news.atman.pl> <o...@t...home>
NNTP-Posting-Host: dynamic-87-105-66-55.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1509357541 9606 87.105.66.55 (30 Oct 2017 09:59:01
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 30 Oct 2017 09:59:01 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379270
Ukryj nagłówki
W dniu .10.2017 o 15:19 Trefniś <t...@m...com> pisze:
> W dniu .10.2017 o 13:10 tomekp <t...@a...ma.kota.pl> pisze:
>
>>
>>> Cena masła wynika z nadwyżek w produkcji mleka w proszku. Produktem
>>> ubocznym w procesie produkcji masła jest odtłuszczone mleko w proszku.
>>
>> A ja głupi myslałem, że maślanka
>
> :)
> Oczywiście.
>
> Masło jest wykonywane ze śmietanki:
> https://www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/280/2/maslo/
>
> Rezultatem jest właśnie masło i maślanka.
>
> Śmietanka i śmietana są otrzymywana przez odwirowanie mleka pełnego do
> wartości znormalizowanej:
> http://biotechnologia.pl/archiwum/smietanka-i-smieta
na-spozywcza,11091
>
> W rezultacie otrzymujemy śmietankę i mleko o znormalizowanej zawartości
> tłuszczu.
>
> Jak wykorzystamy to mleko znormalizowane nie ma żadnego znaczenia dla
> cen masła.
> Możemy mieć nadwyżkę jakiegokolwiek produktu mlecznego.
>
>>
>>> Ponieważ mamy górkę na mleku w proszku, jego produkcja stała się
>>> nieopłacalna. Dlatego cena masła musiała pójść w górę - no bo jakoś
>>> trzeba sobie zrekompensować utracony zysk na mleku.
>>
>> Czyli zmowa cenowa. Wsadzic do pierdla jednego z drugim by pasowało
>
> Oczywiście, UOKiK to badał (bada?) pod kątem zmowy cenowej:
> https://businessinsider.com.pl/finanse/uokik-bada-sp
rawe-rosnacych-cen-masla/9jg9hps
>
> Ale pewnie do żadnych wniosków nie dojdzie :)
>
> Na razie godnie broni zachodnich dostawców przed polskimi konsumentami w
> aferze o gorszej jakości produktów dla Europy wschodniej:
> https://www.wiadomoscihandlowe.pl/artykuly/komisarz-
ke-gorsze-produkty-dla-europy-wschodniej-,42030
Aż trudno uwierzyć, ale Polska uważa, że gorsza jakość produktów na naszym
rynku jest pożądana, bo tylko taki wniosek można wyciągnąć z mętnych
wyjaśnień lub ich braku:
https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/podwo
jne-standardy-produkcji-zywnosci-w-ue-gorsza-jakosc/
9cs7xky
"...nie zawsze Polakom będzie smakować kiełbasa niemiecka czy hiszpańska,
dlatego produkty po prostu muszą się różnić w zależności od tego, na jaki
rynek trafiają."
>
> Podobnie jak broniła producentów samochodów w aferze dieslowskiej...
>
--
Trefniś
|