Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.astercity.net!news.aster.pl!not
-for-mail
From: "Antekant" <A...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.dom
References: <43974316$0$1491$f69f905@mamut2.aster.pl><dn7ija$rfs$...@a...news.tpi.
pl><dn8o23$h8d$1@atlantis.news.tpi.pl>
<2...@s...NO.net>
<dn8rmc$b3l$1@nemesis.news.tpi.pl> <dn929c$7gv$1@inews.gazeta.pl>
<dn9bjk$546$1@news2.ipartners.pl> <dnbmh3$jla$1@nemesis.news.tpi.pl>
<439b6253$0$17951$f69f905@mamut2.aster.pl>
<dngv8f$836$1@nemesis.news.tpi.pl>
Subject: Re: Ekspres cisnieniowy do kawy
Date: Mon, 12 Dec 2005 00:01:28 +0100
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
Lines: 24
Message-ID: <439cb00d$0$17927$f69f905@mamut2.aster.pl>
NNTP-Posting-Date: 11 Dec 2005 23:02:37 GMT
NNTP-Posting-Host: 10.75.4.151
X-Trace: 1134342157 mamut2.aster.pl 17927 10.75.4.151:1024
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:66809
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Huckleberry" <>
> Nie mierzyłem ciśnienia i tak naprawdę nie wiem jakie jest to
> >ciśnienie. Ale moje stwierdzenie wzięło się z obserwacji prędkości
> wypływu gotowej kawy z ekspresu ciśnieniowego (taniego) i kafetiery.
> [...]
> ekspresach barowych ta prędkość jest zdecydowanie większa - >czyli jest
> większe ciśnienie. Więc albo kafetiera ma ~15bar albo tanie >ekspresy
> nie mają 15barów...
Szybkość wycieku kawy, no właśnie, to fakt - może być zbyt
"ekspresowe", zależy także od stopnia ubicia kawy na sitku urządzenia, a
jak sitko jest zatkane to również może mieć jakieś tam znaczenie dla
końcowego efektu. Wiadomo że - według instrukcji - należy ubijać kawę
średnio, cokolwiek to oznacza. Kiedy ubicie jest zbyt mocne pianka na
kawie jest ciemna, a jej smak gorszy niz mógółby być, kiedy za słabe -
wychodzi lurowata ciecz do niczego nie podobna, poza zbożową kawą Anatol.
To zreszta częsty błąd uzytkowników ekspresów, kupujacych niezły sprzęt i
sypiących na sitko Galę (bo, jak wiadomo, "ta kawa kręci mnie") i
narzekających później na końcową jakość. Może i stąd biora się ci
"niewidzący różnicy" :), nie wiem. Na szybkośc wycieku kawy może też mieć
wpływ wydajność pompy sprężającej parę do 15, czy nawet 18 barów.
|