Data: 2005-12-11 23:01:28
Temat: Re: Ekspres cisnieniowy do kawy
Od: "Antekant" <A...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Huckleberry" <>
> Nie mierzyłem ciśnienia i tak naprawdę nie wiem jakie jest to
> >ciśnienie. Ale moje stwierdzenie wzięło się z obserwacji prędkości
> wypływu gotowej kawy z ekspresu ciśnieniowego (taniego) i kafetiery.
> [...]
> ekspresach barowych ta prędkość jest zdecydowanie większa - >czyli jest
> większe ciśnienie. Więc albo kafetiera ma ~15bar albo tanie >ekspresy
> nie mają 15barów...
Szybkość wycieku kawy, no właśnie, to fakt - może być zbyt
"ekspresowe", zależy także od stopnia ubicia kawy na sitku urządzenia, a
jak sitko jest zatkane to również może mieć jakieś tam znaczenie dla
końcowego efektu. Wiadomo że - według instrukcji - należy ubijać kawę
średnio, cokolwiek to oznacza. Kiedy ubicie jest zbyt mocne pianka na
kawie jest ciemna, a jej smak gorszy niz mógółby być, kiedy za słabe -
wychodzi lurowata ciecz do niczego nie podobna, poza zbożową kawą Anatol.
To zreszta częsty błąd uzytkowników ekspresów, kupujacych niezły sprzęt i
sypiących na sitko Galę (bo, jak wiadomo, "ta kawa kręci mnie") i
narzekających później na końcową jakość. Może i stąd biora się ci
"niewidzący różnicy" :), nie wiem. Na szybkośc wycieku kawy może też mieć
wpływ wydajność pompy sprężającej parę do 15, czy nawet 18 barów.
|