Data: 2005-12-11 23:07:41
Temat: Re: Ekspres cisnieniowy do kawy
Od: "Antekant" <A...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Huckleberry" <n...@n...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dni1bn$5lh$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik " 666" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:dni0mo$b4k$1@news.interia.pl...
>> Matematyczno-fizycznie to jeszcze ubicie/zgniecenie kawy przed
>> przepuszczeniem przez nią wrzatku się liczy.
>> Im bardziej ubita kawa, tym mniejsza prędkośc przepływu przy stałym
>> cisnieniu, lub tym wieksze musi byc ciśnienie dla
>> stałej prędkości przepływu, itp.
>
> Bardzo słuszne spostrzeżenie :) I jeśli pójdziemy za ciosem to również
> wielkość drobinek kawy jest istotna (im drobniej zmielona tym
> >wolniejszy przepływ.
I tu masz rację, kawa do ekspresów jest specjalnie mielona, na określoną
grubość. Byc może ta optymalna grubośc zależna jest i od typu kawy. Stąd
zwykły młynek kawowy może się okazać niezbyt praktycznym urządzeniem przy
ekspresie - trudno zmielić całość wsadu na określona grubość.
|